I just had sex

I just had sex Zdroj: YouTube

Alex & kněz: Spíme spolu, ale nejsme zamilovaní. Nebo snad ano?

„Dobrý den, jmenuji se Tereza a je mi 20 let. S mým bývalým partnerem jsem chodila rok a půl, ale vídáme se spolu doteď — spíme spolu. Několikrát se stalo, že jsem se do něj kvůli sexu zamilovala a chtěla se k němu vrátit, jenže on nechtěl, a přitom jsme dělali věci, co dělají lidi v páru — chodili na procházky, do restaurace apod. Momentálně zamilovaná nejsem, i když spolu pořád spíme. Neustále se hádáme, nevíme, co nás k sobě pořád táhne. Nechceme být spolu ani bez sebe, snažíme se být kamarádi. Ani jeden si nemůžeme kvůli tomu najít partnera. Děkuji za reakci.“

 

Alex DoležalováAlex Doležalová|Reflex.czVy chcete lásku, Váš partner chce sex. Vy jste do partnera zamilovaná, Váš partner Vás bere jako kamarádku, s níž ho baví sex. Váš případ je naprosto typickou ukázkou toho, jak to mezi mužem a ženou vypadá, když žena miluje více než muž. Takto nešťastně zamilovaná žena je ochotna udělat cokoli jen proto, aby byla v přítomnosti milovaného partnera. Proto i Vy snášíte roli jakési sexuální kamarádky, která se příteli hodí ve chvílích volného času.

 

Ano, vidím, že píšete, že zamilovaná nejste. Kdybyste však nebyla zamilovaná, tak byste s přítelem buď vůbec nespala (a spala s někým, ke komu by Vás srdce táhlo více), nebo byste byla naprosto srozuměná s tím, že přítele máte už jen na sex, vesele byste s ním nadále souložila a neobracela byste se na naši poradnu.

 

 

Vy chcete s partnerem chodit, Váš partner s Vámi ne. Pokud mi nevěříte, zeptejte se ho.

 

Jistě už cítíte, že je jen na Vás, jak svou situaci budete dále řešit. Máte tři možnosti: 1. budete s přítelem dále jen spát a v tichosti budete doufat, že si to Váš přítel jednoho dne rozmyslí a začne s Vámi chodit, 2. budete mít s přítelem i nadále občasný sex a mezitím si budete hledat jiného partnera, který Vaši lásku opětuje, 3. s přítelem přestanete spát, opláčete konec Vašeho vztahu a začnete si hledat nového partnera.

 

Teď si možná říkáte, že houby vím o tom, co k Vám Váš přítel cítí. A pravděpodobně se také v duchu přesvědčujete, že Vás Váš přítel ve skutečnosti miluje a že jen potřebuje čas na to, aby si to patřičně uvědomil. Věřte mi, že dříve než Váš přítel přijde na to, že Vás vlastně miluje, tak spíše přijde na to, že se bláznivě zamiloval do nějaké jiné ženy, se kterou začne chodit a s Vámi přestane spát.

 

Jste mladá dívka a máte před sebou nejkrásnější léta svého života. Neustrňte proto v nefungujícím vztahu a své mládí si užijte s někým, s kým to bude stát za to. A mějte na mysli slova Woodyho Allena: „Život je plný osamělosti a utrpení — a uteče příliš rychle.“

ALEX DOLEŽALOVÁ

 

 

 

Jan JandourekJan Jandourek|Reflex.czTerezo, jak jsem pochopil, nechcete radu, ale reakci, takže neradím, ale reaguji. Znal jsem před lety slečnu, bylo jí tak asi 21 let, která pronesla větu: „Jak se má člověk rozejít s někým, s kým spí?“ Celkem tím myslím vyjádřila, oč někdy jde. Sex a třeba konzumace alkoholu nebo rychlá jízda autem a hon na lišku jsou činnosti, jež se často psychologizují. Proč to lidé dělají, co si tím kompenzují, jak to měli jejich rodiče, co jim ve skutečnosti v životě chybí a podobná moudra. Občas tam chybí to základní konstatování, že lidé to dělají, protože je to baví.

 

O sexu se říkávalo, že je to zábava chudých, protože nic nestojí. Pochopitelně že třeba pronájem luxusní kurtizány nebo svěžího zajíčka není laciná záležitost, ale je mnoho lidí, kteří si opatří stejné a lepší požitky a nic je to nestojí. Pod vlivem naší civilizace bereme sex příliš vážně. Všichni si myslí, jak jsou liberální, ale potřebují na to sto příruček a trenéry. Přitom jde taky o zábavu.

 

 

Jistý mladý muž mi kdysi řekl, že s jednou slečnou provozuje „erotické přátelství“. Mínil tím zhruba to, že spolu ani tolik nechodí, že spolu především spí. Zřejmě je to bavilo. Vyjádření té dotyčné nemám, třeba to viděla jinak. A ještě — když se tak bavím kazuistikou — znal jsem dámu, která chodila se ženatým mužem. Pak to v tom vztahu začalo skřípat. Ale také se nějak nemohli rozejít. (Jistě: „Jak se má člověk rozejít s někým, s kým spí?“) Tak to všelijak střídali. Jednou ona říkala, že s ním chodí jen kvůli sexu a o víc nejde, pak to zase říkal on. Protějšek se pak začínal(a) pohoršovat: „To přece ne, mezi námi jde o víc!“ Atd. Nakonec se pochopitelně rozešli. A tak je to vždycky.

 

Troufnu si na prognózu: budete to spolu táhnout tak dlouho, dokud Vás to bude ještě bavit a budete ochotni do toho investovat aspoň nějakou energii. Pak toho jeden z Vás jako první nechá a bude konec. Ve dvaceti je to celkem jedno, co děláte, pokud si tím nezpůsobíte nějakou trvalou újmu. Běžná zkušenost je, že dívky začnou nervóznět nejpozději někdy kolem 26 let, kdy zjistí, že partneři přiměření věkem – aspoň podle statistických průměrů – už jsou často zadaní. A že by to tedy chtělo se životní perspektivou něco udělat. S tou se dá pochopitelně něco dělat i v 36 letech, jen je jaksi užší. Tenhle konkrétní problém se ale vyřeší sám i bez Vás. To uvidíte.

JAN JANDOUREK