jezisek

jezisek Zdroj: Anonymous

Všichni jsme spekulanti. Dokonce i Ježíšek

S Belgií prý zatočí spekulanti stejně jako s Řeckem, obává se tamější ministr financí. Zdá se, že spekulanti jsou největší zlo, které může za krachy států i podniků. Kdo to ale je spekulant?

 

Prý chce vydělat a nevytváří při tom žádné hodnoty. Při nákupu vánočních dárků jsme tedy museli narážet na jednoho spekulanta za druhým. Těch prodejců (a prodavačů), kteří nic nevyrobili, celá Česká pošta a další zásilkové společnosti a další (možná bychom se konečně mohli oprostit od marxistického pojetí hodnoty)...

 

 

Spekulant také vydělává tak, že odhaduje další vývoj cen a nebo dokonce tuto cenu ovlivňuje. Jaká hrůza! Čekáte, že v lednu budou výprodeje? Že ceny poklesnou o desítky procent a pak teprve si nakoupíte? Jste tedy spekulanti! Nebo snad ještě nakupujete oblečení či elektroniku v zahraničí? Pak ovlivňujete ceny v Česku, neboť české prodejce vystavujete větší konkurenci. Jste dvojnásobní spekulanti!

 

V létě Němci zakázali tzv. nahé obchodování nakrátko, kdy obchodník dosahuje zisku spekulací bez toho, aby daná aktiva skutečně někdy vlastnil. V tom případě je největším spekulantem v Česku Ježíšek. Ten taky získává neskonalý vděk desetitisíců českých dětí za dárky, které nikdy nekoupil ani nevlastnil.

 

Všem spekulantům (tedy všem lidem) přeji krásné Vánoce.