Anbetung der Hirten

Anbetung der Hirten Zdroj: The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei

Vánoční zprávy: Na ikoně se objevil Ježíšek, na Kypru ho zastínila Afrodita

To, jak se novináři trápí s vánočním zpravodajstvím, bylo vidět včera například v televizi Nova. Bylo to až dojemné sledovat, jak moderátoři informují o „vánoční nehodě kamionu“, nebo o „vánočním vojenském cvičení“ v jižní Korei.

 

Ovšem The Daily Telegraph nezklamal a připravil nefalšovanou christmas-pecku: britští restaurátoři v etiopském klášteře svatého Štěpána, na slavné etiopské ikoně našli Ježíška! Má černé kudrliny a po staletí nepovšimnut sedí na klíně Panně Marie. Prastarý obraz z patnáctého století v Etiopii uctívají jako zázračný, výjev na prostřední ze tří dřevěných desek, byl však pokrytý černou vrstvou. Mniši na ni totiž po staletí stříkali parfém.

 

 

To na Kypru letos, Ježíšek Neježíšek, noviny okupuje konkurence – bohyně Afrodita. Jak napsal list Phileleftheros, diplomaté, ale už i civilní obyvatelé Kypru, zuří. Ministertvo vnitra totiž začalo těsně před Vánoci vydávat nové biometrické pasy s obrázkem nahé bohyně lásky, která se zrodila ve vlnách dvacet kilometrů od kyperského města Pafos. Co se jim nelíbí? "Bojí se, že se mohou při cestách do konzervativních islámských zemí dostat do problémů.”