Fotbal

Fotbal Zdroj: Markbarnes

Je to oficiální: Evropa a Amerika přestaly být důležité

Po včerejším vyhlášení zemí, které získaly pořadatelství Mistrovství světa ve fotbale pro roky 2018 a 2022, je evidentní jedna věc - Evropa a Amerika definitivně hrají v dnešním světě druhé housle.

V roce 2018 bude podle rozhodnutí FIFA pořádat mistrovství světa Rusko (které mělo podle několika nezávislých zdrojů jednoznačně nejhorší technickou prezentaci), když porazilo v druhém kole společný projekt Španělska a Portugalska. V roce 2022 se pak bude MS hrát v Kataru, když FIFA rozhodla, že hrát nejvýznamnější fotbalový turnaj planety je lepší v malém arabském Emirátu velkém jako polovina Moravy (bez Slezska), kde žije jen o trochu víc lidí, než v Praze (podle všeho nicméně velmi bohatých), kde není jediný fotbalový stadion a letní teploty tu dosahují 50 stupňů Celsia na slunci.

 

 

Nejvíce ponížená se přitom cítí Anglie, která v kandidatuře pro rok 2018 utopila 15 milionů liber, na prezentaci vyslala ministerského předsedu Davida Camerona, Davida Beckhama nebo prince Williama a vypadla s pouhými dvěma hlasy v prvním kole. Moc asi nepomohlo, že BBC den před volbou odvysílala další z reportáží ve svém investigativním pořadu Panorama, které mají dokázat, že členové FIFA berou za volbu úplatky.

 

Možná ve volbě hrály roli peníze, nebo jen uražená ješitnost členů FIFA. Jisté je, že oba šampionáty vyhrály země, které si mohou, na rozdíl od Evropy či Ameriky, momentálně dovolit uplácet ve velkém, protože na to mají jak prostředky, tak dostatečnou infrastrukturu.

 

 

Ostatně, vzpomeňme si na případ katarského prince Sáního, kterého od odsouzení za pedofilii, zločin, který se v moderních společnostech trestá stejně důsledně jako vražda, zachránily buď hodně tučné úplatky, nebo nekonečná imbecilita bývalého ministra spravedlnosti Němce a jeho tehdy věrného mopslíka Petra Dimuna ve spolupráci s nejúplatnějším českým právníkem Milanem Kindlem.

 

Můžeme se rozčilovat, že Evropa a Amerika marginalizuje pod náporem peněz z ropy. Na druhou stranu, dokud tu šejkové najdou někoho, kdo se dá uplatit, nemusí se bát. Ani o výsledky hlasování. A ani těch trestních stíhání.