Boty Converse inspirované filmem Wonka

Boty Converse inspirované filmem Wonka Zdroj: Converse

Boty Converse inspirované filmem Wonka
Boty Converse inspirované filmem Wonka
Boty Converse inspirované filmem Wonka
Boty Converse inspirované filmem Wonka
Z filmu Wonka
10
Fotogalerie

Příběh dvou snílků, který ovlivnil svět sportu i módy: Jak se Chuck Taylor setkal s Willym Wonkou

Vypadá to, že letošním vánočním filmem pro celou rodinu se v kině stal muzikál Wonka. Mladík s plnou hlavou snů a pár drobnými v kapse tak toto čestné místo přebírá třeba oblíbenému medvídkovi Paddingtonovi. A je dost dobře možné, že tahle pohádková postava v podání miláčka generace Z Timothée Chalameta se stane opravdovým kultem.

Pro všechny, kdo tomuto kouzelnému chlapci snícímu o té nejlepší a nejkouzelnější čokoládě na světě fandí, je tu také kolekce bot z dílny Converse. A dává to větší smysl, než by se na první pohled mohlo zdát – Charles „Chuck“ Taylor, který stojí za ikonickým modelem plátěnek s hvězdou a gumovou podrážkou, byl taky tak trochu snílek a hlavně inovátor. Podobně jako Willy Wonka.

Z hřiště na nohy teenagerů

Taylor začínal jako poloprofesionální hráč basketu. Hrál celých 11 sezón než ho v roce 1920 nadraftovala firma Converse, která měla vlastní basketbalový tým All Stars. Taylor se z hráče stal manažerem a především obchodním zástupcem, který se během 20. let 20. století zasadil o popularizaci nového typu bot na basket. Hádáte správně, šlo o model „Conversky“, která dodnes nese jeho jméno: Chuck Taylor All-Stars.

Díky vlastním zkušenostem ze hry totiž dokázal firmě už během prvních let svého působení navrhnout původnímu modelu z roku 1917 zásadní inovace: bota byla v jeho designu ohebnější a měla lepší podporu v kotníku, což se při hře rozhodně hodilo. Krom toho dostala také svoji ikonickou hvězdičku s Taylorovým podpisem. S hráči All Stars týmu objel Ameriku, učil nové hráče, potkával se se zákazníky a popularizoval boty, které jsou dodnes jedním z kultovních amerických módních kousků. Během 2. světové války se i díky jeho práci staly All-Starsky oficiální tréninkové boty Amerických ozbrojených sil a od roku 1936 do roku 1968 byly oficiální olympijskou obuví na basketbal.

Po 2. světové válce se navíc začaly těšit oblibě nové kupní síly, na kterou se začal poválečný marketing čím dál více zaměřovat: teenagerů. Z bot na basket se tak pomalu, ale jistě stala módní obuv. A svůj ikonický status si drží dodnes a Conversky jsou nedílnou součástí ikonografie „Americany“ – symbolů, které si spojujeme s americkým životním stylem, jako jsou Coca-Cola nebo džíny.

A tak tu dnes máme ikonu, která vzdává hold jiné ikoně – optimistickému snílkovi, jakým je Wonka.