Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Pexels

Jak zmenšit dítěti stres z nástupu do školy? Pomůže i změna vybavení pokoje, radí psycholožka

Pro předškoláka je přechod ze školky do školy psychicky velmi náročným obdobím. Podpořte tuto změnu i přetvořením dětského pokojíčku, ve které si doteď váš potomek pouze hrál, na pokoj předškoláka, který se bude muset naučit svůj čas věnovat kromě zábavy i učení. Nebojte se do přeorganizace pokojíčku zapojit i vaše potomky. Podle psycholožky si budou vybraných věcí více vážit. 

Přechod ze školky do školy bývá pro dítě náročný. Nové prostředí, učitelky a ve většině případů i nové děti. Pro malého školáka toho může být najednou moc. Začněte se proto doma připravovat s předstihem a o nadcházející změně mluvte. Podpořte své dítko také třeba tím, že společně přeměníte jeho, do té doby dětský pokojíček plný hraček, na prostor se studijní zónou, kterou se bude muset naučit využívat. Buďte kreativní, ale nezapomeňte při tom vybírat ergonomický nábytek a funkční doplňky.  

Jak začít?

Postavte se do dětského pokoje a rozhlédněte se, jak je rozmístěný. Pravděpodobně se pokoj skládá z hrací zóny, prostoru na spaní a případně místa se skříněmi na oblečení. Pro to, abyste vytvořili pracovní prostor, bude zřejmě nezbytné zmenšit hrací zónu a možná i vhodně přestěhovat nábytek.

 

“Existují dokonce přístupy, které se snaží stres dítěte ze změn minimalizovat například tím, že již jako miminko spící v dětské postýlce, má vedle umístěnou velkou postel. O přesunu z postýlky do velké postele si tak rozhoduje samo - třeba již ve 3 letech. Pozvolnými změnami se tak dítě připravuje na velkou změnu spojenou s nástupem do školy přirozeně a nenásilně,” říká psycholožka a koučka Kamila Velková.

Pomohou vám i pravidla feng-shui:

·        Spací prostor obklopte tlumenými barvami, čelo postele přisuňte ke stěně bez oken a dveří, nad postelí by nemělo nic viset, bylo by dobré vyhnout se průvanu a ostrým hranám a v blízkosti postele by se neměl nacházet žádný nepořádek.

·        Místo na hraní zahalte do energických barev, pestrých materiálů a teplé a měkké podložky na zem, kam se dají vyskládat oblíbené hračky.

·        Pro pracovní prostor je ideální žlutá barva, která podporuje intelekt a učení. Židle by se měla nacházet zády ke stěně a stůl umístěte tak, aby měl váš předškolák výhled na dveře.

Stůl jako středobod pracovního koutku

Psací stůl umístěte nejlépe tak, aby nesousedil s hracím prostorem. Zabráníte tak zbytečnému rozptylování. Dobré je postavit stůl k oknu, aby na něj dopadal dostatek denního světla. Zamyslete se také nad třemi stěžejními body: rozměry, úložnými prostory a designem. Plocha psacího stolu by měla mít minimálně 120x60 cm a výška kolem 70-75 cm. Dítě by nemělo mít problém dotýkat se celými chodidly země a při položení rukou na desku stolu by paže a loket měly svírat pravý úhel.

Hromadění školních pomůcek se vyhněte pomocí dostatečného množství úložných prostor. Zajistěte, aby si bylo kam odložit psací potřeby, sešity, učebnice, nebo třeba i elekroniku. Promyšleně umístěné úložné prostory se budou jistě hodit i do budoucna a malého školáka naučí držet si ve svých věcech pořádek a organizaci. Pokud si nejste jistí, jaké vybrat, poradí vám nákupní rádce Heureka, na kterém pohodlně a rychle najdete to nejlevnější zboží.

“Když při nákupech přemýšlíme dopředu, nepořídíme tak množství zbytečností, které nám budou akorát dělat nepořádek. Pro učení je třeba pořádek – ať už pro každého vypadá jakkoliv. Můžeme tak nástup dítěte do školy vzít jako příležitost pro přeorganizování a vytvoření funkčních systémů pracovního prostoru všech členů rodiny. Ať už se jedná o pracovnu, garáž nebo kuchyň,” dodává Velková.

Pohodlná hrací zóna

Ačkoliv se vaše dítě pomalu chystá na povinnou školní docházku, pořád bude svůj čas chtít trávit hrou. Proto se hracího prostoru rozhodně nezbavujte. V průběhu let ho můžete zmenšit nebo ho různě přetvářet podle preferencí. Nejlépe by měl být umístěný v koutě, kde bude mít dítě pocit, že se může schovat, k čemuž skvěle poslouží nejrůznější bunkry nebo stany, kterých je na trhu nepřeberné množství. Stačí si je jen vyheurekovat a pomocí filtrů vybrat ten nejlepší přímo pro vaše dítě. Rádce vám pomůže najít i prolézačky, police na vystavování dětských trofejí a úspěchů nebo knih či oblíbených hraček nebo měkoučký koberec. Zkrátka cokoliv, co pomůže k tomu, aby se v hrací zóně dítě cítilo příjemně.

“Je skvělé, když k výběru přizvete své děti. Když si s nimi budete povídat o tom, co si přejí a jak by měl vypadat jejich vysněný pokojíček, můžete se tak o nich hodně dozvědět. Navíc tím, že jim dáte v rámci mezí zodpovědnost, budou si vybraných věcí více vážit,” říká psycholožka.

Spánek jako v bavlnce

Nejdůležitějším prostorem v dětském pokoji je však postel. A u předškoláků a školáků to platí dvojnásob, protože musí pořádně načerpávat energii a odpočívat. Proto ji umístěte dál od dveří a oken, které by mohly do pokojíčku propouštět ruch. Pro děti je ideální postel nízká, která zabrání tomu, aby byl případný pád z velké výšky. Do spací zóny dejte kromě lůžka ještě noční stolek a lampičku s tlumeným světlem, kterou ideálně neumisťujte k hlavě.