Sýr Halloumi stačí opéct na sucho na pánvi nebo krátce ogrilovat, nejvíc mu to sluší se zeleninou, mátou a citrónem

Sýr Halloumi stačí opéct na sucho na pánvi nebo krátce ogrilovat, nejvíc mu to sluší se zeleninou, mátou a citrónem Zdroj: Darina Křivánková

Halloumi: Sýr, který skvostně vrže v puse

Tohle je možná to nejlepší, co dal Kypr světu: sýr Halloumi. Když ho hodíte na pánev nebo gril, tak se nerozteče, ale udělá se na něm krásně zlatavá kůrka. Ideální jídlo pro vegetariány, kteří se nechtějí cítit odstrčeni na grilovačkách. Vlastně ideální produkt pro všechny, kteří mají rádi dobré jídlo. Halloumi totiž chutná skvěle.

Ještě před pár lety byl celkem problém tento sýr sehnat, dnes už ho u nás vyrábí řada farmářů. Ti se většinou nedrží původní receptury, jež pracuje s ovčím a kozím mlékem, ale i z toho kravského se jim daří vyrobit halloumi, které má kvality srovnatelné s kyperským originálem. Jeho historie údajně sahá až do dob byzantské říše. Nedivila bych se. Na halloumi je nejpozoruhodnější jeho struktura, ta je totiž výraznější než chuť. Zatímco chuť bychom prostě popsali jako nepříliš výraznou a lehce slanou, pro vylíčení konzistence nám slova stačit nebudou. Asi nejlépe kvality této pochoutky vystihuje fakt, že když se do ní zakousnete, vrže mezi zuby. Jakkoli to zní zvláštně, je to víc než příjemné.

Dochucení není třeba

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!