Nápaditá zeleninová jídla a ty, do nichž zpracujeme nejrůznější zbytky – i to nás letos čeká

Nápaditá zeleninová jídla a ty, do nichž zpracujeme nejrůznější zbytky – i to nás letos čeká Zdroj: Darina Křivánková

Co budeme jíst v roce 2022? On-line jídlo, méně masa, virtuální kuchyně, jednoduše i kreativně. Těšte se!

Máme za sebou druhý rok s covidem. Už nejsme tak překvapení, spíš naštvaní. S gastronomickou scénou to opět hodně zamávalo. A s našimi stravovacími návyky také, byť si to třeba zatím nepřipouštíme. A k tomu se dál dějí věci, které s covidem nijak nesouvisejí. Co to tedy v součtu znamená?

Základní změnou v našem chování, na niž měl covid zcela přímý vliv, je nakupování on-line. Kupujeme on-line potraviny na domácí vaření i hotové jídlo z restaurací. V čem je to přínosné? Při on-line nákupu se snižuje riziko, že do košíku naházíme všechno, co nám kdy chutnalo nebo nám v supermarketu zavadí o nos. Díky nakupování on-line se snáze plánuje, máme větší přehled o tom, co skutečně sníme a co je třeba doplnit. Dohromady to vede k omezení plýtvání jídlem, což je jeden z klíčových trendů už několik let a do popředí se dostává i letos.

Restaurace bez restaurace

On-line objednávky jídla v restauracích zase podnítily vznik virtuálních, cloudových či ghost kuchyní. Všechno to znamená jedno a totéž: jde o podnik, který nemá stálou provozovnu, pouze kuchyň (často sdílenou), z níž distribuuje zákazníkům hotové jídlo prostřednictvím rozvozových služeb. Doba covidová ukázala, že je to cesta. A půjde se po ní i letos.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!