Polévka, která spolehlivě zasytí a skvěle chutná, se dá uvařit bez masa, mléčných výrobků i bez mouky

Polévka, která spolehlivě zasytí a skvěle chutná, se dá uvařit bez masa, mléčných výrobků i bez mouky Zdroj: Darina Křivánková

Alespoň jednou v týdnu veganem: Jde to i bez masa a mléčných výrobků. A dokonce i bez jejich náhražek

První listopadový den je od roku 1994 zasvěcen veganství. Pojďme si ho připomenout hustou krémovou polévkou, kterou lze na veganské bázi připravit zcela přirozeně. Vydatný zeleninový základ se pohodlně obejde nejen bez masa, ale i bez smetany či másla. A na chuti mu to nic neubere.

Člověk ani nemusí být vegan, aby si čas od času dopřál jídlo neobsahující žádné suroviny živočišného původu. Může to znít, jako když bezvěrec oslavuje křesťanské svátky: občasná konzumace veganského jídla nejspíš nebude mít pevný etický základ, ale jednoduše prospěje našemu tělu tím, že mu odlehčí. Důsledný vegan obvykle začne tím, že mu vlastně nechutná maso, k čemuž se přidá nesouhlas s neetickým chovem zvířat nejen na maso, ale i na mléčné výrobky. Pak je tu ještě nezanedbatelné ekologické hledisko: zhruba čtvrtina emisí vzniká právě při produkci jídla, z toho více než polovinu tvoří emise vyprodukované při výrobě a zpracování masa. Argumenty, proč konzumovat výhradně rostlinnou stravu, tu tedy jsou. Volba je na nás.

Bohatství rostlinné říše

Počty veganů rostou z roku na rok skokově v řádech stovek procent, což se odráží i na stále širší nabídce veganských produktů. Osobně mám docela problém například se složením leckterého „rostlinného masa“ nebo mě zaráží, proč řada „veganských sýrů“ neobsahuje žádnou bílkovinu. Proč to pak jíst, že jo? Naopak přirozeně veganské pokrmy jsou mi nesmírně sympatické. Jsou to ty, v nichž nefigurují žádné náhražky masných nebo mléčných výrobků, ale kreativně se pracuje s bohatstvím rostlinné říše. Husté krémové polévky jsou přesně ten případ. Jasně že je můžete udělat i s flákem masa nebo klobásou, ale je to vlastně zbytečné. Chutnají a zasytí i bez masa a smetany. Navíc se dají připravit v mnoha variantách podle jednoho univerzálního receptu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!