Ritten Arena v jihotyrolském městě Collalbo
Trenér Petr Novák se svými svěřenkyněmi Martinou Sáblíkovou a Nikolou Zdráhalovou.
Martina Sáblíková v náručí svého kouče Petra Nováka po zisku bronz v Pekingu
Martina Sáblíková je připravena na novou olympijskou sezonu
Martina Sáblíková v nemocnici
11
Fotogalerie

Exkluzivně: Reportáž z jihotyrolského Collalba, kde Martina Sáblíková tráví více času než v Česku

Až se bude hledat tajemství nezdolné síly rychlobruslařské divy Martiny Sáblíkové, která získala na olympiádě v Pekingu bronzovou medaili, nemělo by zůstat opomenuto jihotyrolské Collalbo na severu Itálie. Její druhý domov, z něhož vyrazila i do Číny. Letos sice na zdejší dráze utrpěla vážné a nepříjemné zranění, ale ani po krátkém pobytu v bolzanské nemocnici ji neopustila a dokončila zde celou přípravu. I to svědčí o dlouhé a nebývalé vzájemné náklonnosti.

Roman Trojen, dlouholetý ředitel místní Ritten Areny, vzpomíná, jak si poprvé zapsal Sáblíkovou do paměti. „Vím to přesně. V roce 2007 jsme tady měli první mistrovství Evropy (další v letech 2011 a 2019 – poznámka autora). Přestože jsem se později dozvěděl, že tu už předtím trénovala, nepoznal jsem ji. Ale najednou tady vyhrála trojku i pětku, navíc v dráhových rekordech. Tím si řekla o pozornost, že už jsem ji nikdy nepřehlédl,“ usmívá se Trojen.

Vždy přátelská Sáblíková

Od té doby získala Martina mnoho medailí na olympiádách, mistrovství světa i Evropy a stala se jednou z nejlepších rychlobruslařek všech dob.

Šéf bruslařského stadionu z Jižního Tyrolska ale připomene a ocení, že se za ta léta moc nezměnila. „Řekl bych, že zůstává pořád nohama na zemi. Vždycky je příjemná a přátelská, zrovna tohle podle mě hodně vypovídá o charakteru člověka. Nemá ani speciální požadavky. Chce jen rychlý led a pěkné počasí. A to my umíme zajistit. Dokonce ani nedávno, po návratu z nemocnice, nechtěla nic navíc. Byli jsme až překvapení, jak rychle se zvládla vrátit do plné práce,“ dodává Roman Trojen.

Kde je Collalbo

Collalbo, německy Klobenstein, je hlavní částí obce Ritten/Renon. Leží jen pár kilometrů severovýchodně od jihotyrolské metropole Bolzana jako konečná stanice úzkorozchodné Rittnerbahn. Už v minulosti si ho vybrali jako výletní místo bolzanští šlechtici anebo světoznámý psychoanalytik Sigmund Freud, který se narodil ve východomoravském Příboru. Zdejší náhorní plošina, rozkládající se ve výšce mezi 1100 a 1200 metry nad mořem, nabízí místní unikátní jílové pyramidy s kamennými klobouky, zříceninu hradu Castelpietro, ale hlavně nádherné výhledy na okolní horská panoramata. V zimě se dá využít rodinný lyžařský areál Rittner Horn ski area s 15 kilometrů sjezdovek nebo běžecké tratě i sáňkařský tobogán.

Sáblíková a její tým vždycky bydlí na stejném místě v apartmánech Spöglerhotels a většinou mají přesně daný program.

„Starají se sami o sebe, ani přesně nevím, kolik volného času jim zbývá mezi přípravou na ledě a na suchu. Ale určitě se chodí aspoň projít tady do okolí, vyvětrat se a užít si místní krásné okolí,“ vypráví ředitel Trojen.

„Pro mě je to srdeční záležitost. Já jsem tady vyhrála svůj první závod v kariéře. Jsem hrozně ráda, že se sem můžu vracet a můžu zde trénovat a závodit,“ připomene občas v rozhovorech sama Martina Sáblíková. „Tolik času jako tady netrávím ani doma. Do České republiky si jezdím akorát přeprat a vzít jiné věci. Lidé jsou tu milí a místní příroda je balzám.“

Za dlouhé roky už zde našla i přátele. Lorenz Wenter, ledař z haly, který vede i místní klub, je asi tím nejbližším. V létě se společně obvykle scházejí na barbecue. Ostatně k dobrým vztahům přispívá i znalost jazyka. „Mluvíme německy a Martina to zvládá velice dobře,“ chválí ji místní.

Trénink s Italkou

V poslední době Sáblíková zde také trénovala společně s italským reprezentačním týmem, především jeho hvězdou Francescou Lollobrigidou. Ta rovněž získala na olympiádě v Pekingu medaili, takže spolupráce s českou legendou se vyplatila oběma.

„Často se tu potkávaly, občas si vypomohly s nějakým materiálem. Společně trénovaly,“ dodává Lorenz Wenter.

Ocenění pro Sáblíkovou

Lidé z Collalba a okolí už Martinu Sáblíkovou a další členy jejího týmu dobře znají, oceňují její pracovitost a úspěchy.

„Často hnedle zrána šlapou na kole na Rittner Horn, toho si nemůžete nevšimnout,“ ukazuje Lorenz Wenter. Není divu, že už dostala i ocenění zdejšího bruslařského klubu za zásluhy o region i tento sport.

V této souvislosti jen vzpomeňte, kolik českých politiků a sportovních funkcionářů slibovalo postavit pro ni v Česku aspoň jednu regulérní rychlobruslařskou dráhu… Výsledek? Nic.

„Jsme velmi pyšní na to, že se tu cítí jako doma taková významná osobnost,“ potvrzuje Roman Trojen z Collalba. „A na olympiádě v Číně ji všichni budeme zase držet palce.“

Drželi dobře. Martina Sáblíková i v Pekingu zářila.