Přípravy na druhé olympijské hry v době koronaviru v Číně vrcholí

Přípravy na druhé olympijské hry v době koronaviru v Číně vrcholí Zdroj: Reuters

Dezinfekce v Číně nemůže chybět
Zimní Olympiáda v Pekingu: Čeští sportovci při cestě do Číny (27.1.2022)
Zimní Olympiáda v Pekingu: Čeští sportovci při cestě do Číny (27.1.2022)
Zimní Olympiáda v Pekingu: Čeští sportovci při cestě do Číny (27.1.2022)
Zimní Olympiáda v Pekingu: Čeští sportovci při cestě do Číny (27.1.2022)
18
Fotogalerie

Svět miluje zvrácenosti: Čínská olympiáda bude jen na umělém sněhu, s cenzurou, bez diváků a prosycená lží

Teď uvidíte něco, co jste ještě v životě neviděli! To hlásá čínská vládní moc o olympijských hrách, které budou v pátek zahájeny na pekingském stadionu Ptačí hnízdo. Jenže Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v „nerozborné jednotě“ s místními autoritářskými mocipány organizuje v Číně něco, čeho bude jednou litovat. Sportovci, včetně českých, byli totiž zataženi do soukolí politických půtek, totalitní propagandy a byznysového vydírání. Vše to lemují velmi brutální čínské covidové restrikce. Taková olympiáda je pak nesmyslná. Zde je pět nejvíce problematických věcí:

Zimní sporty bez sněhu

Pro vytvoření vhodných sněhových podmínek pro začínající olympiádu spotřebuje Čína více než 220 milionů litrů vody a stane se tak první takovou akcí, která se musí na umělý sníh spolehnout ze sta procent. Pekingská vláda absurdně pořádá hry v oblasti, kde sněží minimálně. Z tohoto důvodu je to naprostá ekologická zhůvěřilost. Navíc centrum pro alpské lyžování a boby v Jen-čchingu stojí uprostřed přírodní rezervace. Vlastně už nestojí. Hranice rezervace překreslila Čína kvůli olympiádě v roce 2015. Normální to rozhodně není.

Umělý sníh je také problematický pro samotné sportovce. „Nejde jen o spotřebu energie a vody a časté používání chemikálií pro zpomalení tání, ale je to povrch, který mnoho závodníků označuje za nevyzpytatelný a potenciálně nebezpečný, protože v některých případech se jede na nesmírně tvrdé ledové podložce,“ upozorňuje na varování odborníků zpráva agentury Reuters.

Kompletní cenzura a sledování

O tom, že v Číně režim cenzuruje internet, sociální sítě a všechna média, se ví mnoho let. Netýká se to jen obyvatel země, ale i cizinců, kteří sem přijíždějí. Za kritiku režimu se zavírá do vězení. V zemi není povolený Facebook, Twitter, Instagram a od roku 2019 nefunguje ani Wikipedie. Teď si cenzurních praktik užijí i sportovci z mnoha zemí světa. Mezinárodní olympijský výbor, který je oficiálním organizátorem her, a především jeho předseda Thomas Bach, podobným praktikám bezostyšně přihlížejí. Peking teď ke špiclování lidí zneužije i boj proti covidu. Každý účastník olympiády musí mít v mobilu aplikaci My2022 a s její pomocí dokážou čínští cenzoři stáhnout i data a údaje, které jsou soukromé.

Všichni účastníci olympiády budou také pod nepřetržitou kontrolou desítek tisíc vojáků, policistů, agentů tajných služeb, najatých dobrovolníků i snaživých udavačů. Má to i svoji výhodu – skoro jistě se nikomu nic nestane, myslíme v důsledku kriminální činnosti nebo dopravních nehod.

Video placeholde
Jak vypadají sportoviště na ZOH v Pekingu? Nová hala pro rychlobruslení • iSport TV

Covidové šílenosti

Čína od samotného počátku koronavirové pandemie, tedy od doby, co se světem začal masově šířit na začátku roku 2020 „čínský virus“ (pořád je možná teorie, že unikl z laboratoří v čínském Wu-chanu), prosazuje doma „politiku nulové tolerance“. I milionová města se uzavírají při malém počtu nakažených a olympionici musí po prokázání pozitivního PCR testu do karantény na tři týdny. To mluvíme o očkovaných lidech. V reálu to znamená, že někteří v takovém případě přijdou o olympiádu, i když už jsou v Pekingu.

Kdo není očkovaný, musí na stejně dlouhou dobu, tedy 21 dní, do karantény po příjezdu do Číny. Pobyt na olympiádě tak pro některé může trvat i 5 týdnů, což je vysoce problematické. Hokejisté ze zámořské NHL proto účast na olympiádě kompletně „odpískali“ už před několika týdny.

Olympiáda bez diváků

Každý sportovec i funkcionář vám potvrdí, že závodit bez diváků je divné. Vidíme a cítíme to už dva roky. Loňské letní hry v Tokiu byly v tomto směru varující. Prostě to bylo divné, i když chápu sportovce, že pro ně je olympijská medaile věc naprosto výjimečná, ať už ji získají za jakýchkoli podmínek. Teď se vše zopakuje. Pro čínské pořadatele je to podle všeho nakonec spása – kromě krasobruslení nebo rychlobruslení na krátké dráze (neboli short track) totiž Číňané zimní sportům neholdují a vůbec jim nerozumí. Hlediště by se plnila jen tím, že by se rozdávaly lístky zdarma pro organizované skupiny zaměstnanců institucí i firem a dětí a studentů škol.

V malé míře podobnou trapnost předváděli už pořadatelé na zimních hrách v roce 2018 v Jižní Koreji. Tam byla k dispozici pro domácí fanoušky i brožurka, která podrobně popisovala, jak se některé sporty provozují. Dočetli jsme se v ní i to, že „hokejové hřiště má čtyři zaoblené rohy“. Číňanům problém s vysvětlováním kulatosti kruhu odpadl.

V zajetí propagandy

Zcela rozumím tomu, že sportovci chtějí na olympiádě v Pekingu soutěžit. Jedná se o vyvrcholení jejich několikaletého snažení, které stojí velké peníze a spoustu odříkání. Protože se ale Číně podrobně věnuji přes 30 let a mnohokrát jsem tuto zemi navštívil, je nutné všechny upozornit, že jejich přítomnost bude nejen využita k šíření vznosné olympijské myšlenky, ale čínský režim olympiády (bez vědomí sportovců) také zneužije k masivní propagandě, aby zakryl své problémy. K tomu olympiáda dokonale poslouží.

Čínská vláda si v otázkách porušování lidských práv (od náboženských až po politické) počíná celá desetiletí nesmírně brutálně a terorizuje miliony svých občanů. O tom není žádných pochyb. Ovšem Mezinárodní olympijský výbor se tváří, že v Číně moc problémů není. Že jsou to jen nějaké lapálie. Šéf MOV Thomas Bach je dokonce přítelem autoritářského vůdce Si Ťin-pchinga.

Někdejší předseda MOV Jacques Rogge (ve funkci byl v letech 2001 až 2013) k přidělení letní olympiády čínskému Pekingu pro rok 2008 prohlásil: „Hry budou mít velký vliv na čínské společenské prostředí – lidská práva nevyjímaje.“ Dnes už můžeme s odstupem a s dostatečným množství informací konstatovat, že nic takového se samozřejmě nestalo. Vláda říše středu je stejně zločinná jako předtím. Před zimní olympiádou, která se uskuteční od 4. do 20. února, už Číňané ani nic neslibuje, protože ví, že MOV bude poslušně zticha.

Podmínky pro konání olympijských her jsou ale určovány Olympijskou chartou. V úvodní části listiny se v bodě číslo 5 píše: „Jakákoli forma diskriminace vůči zemi nebo osobě z důvodu rasy, náboženství, politického přesvědčení, pohlaví či z jiného důvodu je neslučitelná k olympijskému hnutí.“ Diskriminaci milionů lidí z důvodů politických a náboženských ale Čína vůči svým občanům razantně uplatňuje. MOV to divné nepřijde. Hlavní je, že prodej televizní práv z her vynese miliardy.

Prvotní chybou MOV bylo olympiádu přidělit Číně, která je vším možným, jen ne nositelem jakýchkoli vznešených olympijských myšlenek. Pokud se tak už ale stalo (zvítězily u toho především byznysové zájmy), měla by zaznít jasná slova o porušování lidských práv na území asijské supervelmoci. Jenže to od Bacha a dalších členů MOV v Pekingu rozhodně neuslyšíme. Naopak, bude to další nestoudné velebení čínského režimu.

Svět si ale dnes libuje v nejrůznějších zvrhlostech. Věci, které nastávající světové sportovní klání v Číně doprovodí, mezi ně patří.