Samet na síti: Unikátní projekt časopisu Reflex

Samet na síti: Unikátní projekt časopisu Reflex Zdroj: Reflex

Fotograf Jan Šibík jen o vlásek unikl masakru na Národní třídě. Po příchodu domů vyvolal fotografie, které bude o 30 let později s velkým úspěchem vystavovat v Praze.
Zpráva o mrtvém studentovi Martinu Šmídovi se rozšířila díky vrátné na trojských kolejích Drahomíře Dražské. A pomohla svrhnout režim. Jenže nebyla pravdivá a za Šmída se údajně vydával estébák Ludvík Zifčák.
Skutečný příslušník tzv. červených baretů Jaromír Hrubý se rozhodl hledat lásku mezi demonstranty, jež předtím on a jemu podobní zmlátili na Národní třídě.
Pavel Šťastný vytvořil logo Občanského fóra v žertu a přihlásil je do jednodenní soutěže s tím, že žádný návrh seriózního, technického loga již nestačí nikdo zpracovat. Později navrhl třeba loga pro Seznam.cz a Datart.
Jak by vypadalo logo Facebooku v roce 1989
16
Fotogalerie

Samet na síti: Jak by to vypadalo, kdyby měl Havel Facebook a mlátičky z StB se fotily na Instagram?

Jak by vypadaly revoluční listopadové dny v roce 1989 kdyby existovaly sociální sítě? O čem by si psali v chatu zástupci vlády s Občanským fórem? Co by si dal na Instagram (nebo spíše Velvetgram) Václav Havel a co mlátičky z STB? A jaká hudba by frčela na Spotify (nebo Gottify) v roce 1989? To všechno najdete v naší fotogalerii, která zachycuje klíčové listopadové a prosincové události tak, jak by vypadaly na dnešních sociálních sítích. Podívejte se!

Komunikace v roce 1989 rozhodně nebyla snadná věc. Více o tom pojednává skvělá výstava na pražské Letné, kterou můžete navštívit zdarma. My jsme se ale na revoluci podívali odlehčeně - skrze moderní sociální sítě. Přenesli jsme do nich život a osudy hlavních protagonistů z konce pádu komunistického režimu. 

Na OFacebooku se tak vytváří události jako nikdy nezrealizovaná Akce Zásah či zpívání hymny na balkonu Melantrichu. Čile tam diskutují disidenti a komunističtí státníci, každý jazykem sobě vlastním. Podívejte se da fotogalerie na unikátní projekt časopisu Reflex. V popiskách fotek najdete jednotlivé údálosti, které posty ze sociálních sítí znázorňují.