Video placeholde

Komunikace 89: Nechte vzkaz Václavu Havlovi přímo v jeho legendárním autě

K usednutí do legendárního automobilu VW Golf náruživého řidiče a prezidenta Václava Havla zvou veřejnost v rámci unikátní akce Autodialog s Václavem Havlem organizátoři výstavy Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu. Původní vůz prvního českého prezidenta bude zaparkovaný před výstavním pavilonem Komunikace 89 na Letenské pláni naproti fotbalovému stadionu Sparty v sobotu 16. listopadu od 13 do 18 hodin a v neděli 17. listopadu od 13 do 16 hodin. Václavu Havlovi zachycenému na fotografii Bohdana Holomíčka za volantem tohoto vozu zde budou moci zájemci sdělit a nahrát svůj vzkaz o tom, jak jsme v posledních třiceti letech pečovali o svobodu slova. Tu Václav Havel přijel vybojovat na pražskou Letnou v roce 1989 právě tímto autem.

Jako první nahráli v autě svůj vzkaz Václavu Havlovi scenárista, textař a herec Zdeněk Svěrák, herec Bolek Polívka a jeden z klasiků Divadla Járy Cimrmana Marek Šimon.

Na další „stopaře“ z řad veřejnosti vůz ještě čeká. Nejzajímavější vzkazy z automobilu se stanou součástí připravovaného dokumentu, který bude k vidění 24. a 25. listopadu na velkoplošné obrazovce symbolicky umístěné na tribuně stadionu Sparta přímo naproti výstavnímu pavilonu Komunikace 89 a v rámci připravované akce Den pádu cenzury v neděli 24. listopadu. Jedná se o stejnou tribunu, která v listopadových dnech před třiceti lety řídila letenské monstrakce. Videa budou k vidění i na webu výstavy Komunikace 89.

Organizátoři výstavy akcí Autodialog připomínají výročí listopadových dní. „Posláním celého výstavního projektu Komunikace 89 je kromě připomenutí toho, jak se dělala revoluce bez internetu, především otevření tématu nutnosti kultivace mediálního prostoru. Osm dní po sametové revoluci 25. listopadu 1989 totiž symbolicky padla cenzura a nastala svoboda slova. Zásadní otázkou je, jak jsme s touto svobodou zacházeli v průběhu posledních třiceti let a dnes. Proto jsme uvítali, když se objevila šance vytvořit z Havlova autentického autíčka pomyslný stroj času, ve kterém o tomto tématu může hovořit s Václavem Havlem velmi osobně každý, kdo k tomu má co říci,“ říká organizátor akce Pavel Štingl.

Automobil Volkswagen Golf druhé generace ve stříbrné metalíze přezdívaný bývalým prezidentem jako „stříbrný blesk“ vlastnil Václav Havel mezi lety 1987 až 1990 a prožil s ním celou sametovou revoluci. Pořídil si jej ještě jako disident a v průběhu listopadových dní s ním jezdil na místě řidiče i spolujezdce coby lídr Občanského fóra na různá jednání. Krátce ho využíval i ve funkci prezidenta republiky, odmítl totiž jezdit v socialistických vozech svého komunistického předchůdce. „Pro mě je toto Havlovo auto symbolem svobody, k níž nás doslova dovezl,“ říká současný majitel VW Golf David Hubáček, který organizátorům akce vůz zapůjčil.

Výstava Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu je v pavilonu na pražské Letenské pláni k vidění už od 11. října a potrvá do konce listopadu. Netradiční formou přibližuje události listopadu 1989. Multimediální expozice je v dopoledních hodinách otevřena studentům, doposud ji v rámci organizovaného programu pro školy navštívilo 1500 studentů z celé republiky. Pro veřejnost je expozice otevřena ve všední dny vždy od 14 do 18 hodin a o víkendech od 10 do 18 hodin. Kurátorem výstavy Komunikace 89 je Pavel Štingl, scénografem Pavel Morávek, grafikem Pavel Beneš, kurátor fotografické galerie je Jan Havel.

Kromě Autodialogu s Václavem Havlem o víkendu 16. a 17. listopadu se v sobotu od 10.30 hodin ve výstavním pavilonu Komunikace 89 uskuteční ve spolupráci s časopisem Reflex promítání filmu Moje Svoboda a následná diskuse o listopadu 1989 a porevolučním vývoji české společnosti s Markem Stonišem, Milanem Tesařem či Bohumilem Pečinkou. Z fotokoutku si lidé odnesou vlastní fotografii na pozadí demonstrujícího davu.

Celý projekt Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu doprovází řada doprovodných akcí včetně diskusí a workshopů. Komunikace 89 vzniká s podporou Ministerstva kultury ČR, Hlavního města Prahy a Městské části Praha 7. Probíhá pod záštitou Ministerstva kultury ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, primátora Prahy Zdeňka Hřiba a starosty Prahy 7 Jana Čižinského. Hlavními partnery jsou Česká televize a ČTK.