Zdroj: Shutterstock

Salcburské tipy na výlet

Hrady, zámky, koncerty i všudypřítomná křišťálová voda. Nejen horami živo je Salcbursko, mezi Čechy ta nejpopulárnější z devíti spolkových zemí Rakouska. Nabízíme vám sedm nej tipů.

1. Lichtenštejnská soutěska

Nejhlubší údolí Rakouska leží poblíž malebného městečka Sankt Johann im Pongau. Čtyřkilometrová Lichtenštejnská soutěska (Liechtensteinklamm) patří s hloubkou dosahující k třem stům metrů k největším a nejkrásnějším v Alpách. Kníže Johann II. z Lichtenštejna již od poloviny 19. století usiloval o její zpřístupnění návštěvníkům, jmenuje se tedy po něm. Od roku 1876 jí vede zajištěná cesta s můstky, a ač byla poslední tři roky kvůli odlamování horniny uzavřená, na jaře 2020 si ji prý zase budeme moci projít a obdivovat zelené a modré pableskování křišťálové vody horské říčky Großarler Ache, zamlžené skalní útvary a šumící pěnu závěrečného vodopádu. Nezapomeňte na kvalitní obuv s neklouzavou podrážkou a bundy – cesta chladným kaňonem trvá hodinu.

PROFIMEDIA.CZ

2. Ledová jeskyně Eisriesenwelt

Na výlet do Eisriesenweltu čili světa ledových obrů, s 42 kilometry chodeb jedné z největších ledových jeskyní světa, se vypravte hned po snídani a ve všední den – vyhnete se tak frontám před lanovkou. Ta vás ovšem nevyveze až ke chřtánu pekla, jak temný vchod do jeskyně střežené zlověstně kroužícími černými kavčaty žlutozobými působí, ale pěkných pár desítek výškových metrů pod něj. Projdete skalní štolou a pak už si vychutnáte ani ne dvoukilometrovou vyhlídku nad prudkými srázy a pohled do údolí, z něhož strmí majestátní hrad Hohenwerfen. V samotné jeskyni je docela tma, a i když se při stoupání po tisíci schodech s hořícím kahanem v ruce zahřejete, teplota nad nulu nevyleze. Prohlídka trvá 75 minut, jeskyně jsou dostupné od května až do října. Teplé oblečení a pevné boty s sebou!

Österreich Werbung / Eisriesenwelt

3. Pohádkový Gollingský vodopád

Osvěžující ledová sprška Gollingského vodopádu vás čeká jen čtvrthodinku jízdy od parkoviště pod jeskyní Eisriesenwelt. Vesnička Golling, kterou profrčíte, co by dup, je plná cyklistů a občas se tu projíždějí i turisté na koních, ale vás zajímá lesní stezka, po níž se už za deset minut dostanete k romantickému, zejména na jaře mohutnému vodopádu. Po dvaceti minutách se ocitnete na vrcholu, pod sebou máte 75 metrů padající vody a jen kousek cesty vás dělí od křišťálově čistého pramene, vyvěrajícího přímo ze srdce vápencové hory. V Gollingu se nachází také impozantní soutěska Salzachöfen, kterou prosvištíte na lanové skluzavce Flying Fox.

PROFIMEDIA.CZ

4. Grossglocknerská vysokohorská silnice

Nádherná panoramatická silnice vede Národním parkem Vysoké Taury na nejvyšší horu Rakouska, Großglockner (3798 m n. m.). Osmačtyřicet kilometrů serpentin, propojujících jedním mistrovským dílem alpské silniční architektury spolkové země Salcbursko a Korutany, je sjízdných od května do listopadu. Na trase vás čeká spousta míst s nezapomenutelnými výhledy – třeba vyhlídka Kaiser Franz Josefs Höhe (2369 m), odkud uvidíte Großglockner (3798 m) i nejdelší rakouský ledovec Pasterze (devět kilometrů). Silnice vede lesy, rozkvetlými loukami i sedly mezi horskými vrcholy; cestou překonáte několik klimatických pásem a velmi pravděpodobně zahlédnete hravé sviště (nebo aspoň uslyšíte jejich hvízdání), akrobacii kozorožců a kamzíků, orchideje, hořce nebo rododendrony. Ani o informační tabule a tematické trasy, dětská hřiště a dobré restaurace nebudete mít nouzi. I proto zaplatíte za vjezd 36,50 eura za automobil (a 26,50 za motorku), pokud nezvolíte výhodnou měsíční vjezdovou známku za 57 eur (46 pro motorku).

PROFIMEDIA.CZ

5. Mozartovy týdny

Rok v Mozartově městě tradičně – a logicky – začíná Týdnem Mozarta, během něhož se už od roku 1956 klasickou hudbou oslavuje nejznámější syn města. Nejbližší slavnost připadá na dny mezi 23. lednem a 2. únorem 2020, kdy se Salcburkem rozezní komorní koncerty i grandiózní Figarova svatba. Vystoupení rozličných hudebních těles se během největšího festivalu Mozartovy hudby na světě konají například v Mozarteu, ve Felsenreitschule nebo v Mozartově domě.

WIKIPEDIA

6. Středověká pevnost Hohensalzburg

Známe jej z pohlednic ze Salcburku – majestátní Hohensalzburg, tyčící se nad Starým Městem, patřícím ke světovému kulturnímu dědictví UNESCO, je symbolem Mozartova rodiště na řece Salzach a jednou z nejnavštěvovanějších památek krásného města. V jedenáctém století Salcburskem zmítaly politické nepokoje, pevnosti byly pro salcburské arcibiskupství nezbytné. Tvrz Hohensalzburg naštěstí nikdy nečelila skutečnému obléhání, a dnes ji tak známe jako jeden z největších zcela zachovaných hradních komplexů s opevněním v Evropě. Její základy pocházejí z roku 1077, současné podoby dosáhla kolem roku 1500 a sláva, můžete sem vyjet – a taky odsud sjet – lanovkou. To ocení i vaše děti, na něž tu o letních prázdninách myslí se zvláštním programem.

Tourismus Salzburg / Bryan Reinhart

7. Svět soli

Ne nadarmo zní starší český překlad názvu SalzburgerLandu Solnohradsko. Těžba soli v Salcbursku po celá staletí (až do roku 1989) významně přispívala k prosperitě Salcburku i celého salcburského regionu. Halleinský Svět soli čili Salzwelten Hallein navštívilo v roce 2019 téměř 220 000 lidí. Návštěvníci se mohou podívat do dolu, kde těžili sůl již Keltové, a důlním vláčkem pohodlně dojedou až do nitra hory. Odsud hornickými skluzavkami pokračují k podzemnímu solnému jezeru, které lze přeplout na voru. V případě špatného počasí jsou sloje, štoly, tunely a šachty ideální výletní alternativou.

Österreich Werbung / Peter Rigaud