Zdroj: Pexels

Nakupte teď, plaťte až po Vánocích. Letos vás dárky nezruinují!

Ať už to slyšíte rádi, nebo ne, Vánoce jsou tu za pár týdnů, takže byste se pomalu měli začít rozhlížet po dárcích pro své blízké. A protože dobře víme, že vánoční svátky představují pořádný nápor pro peněženku, máme pro vás 3 tipy, díky kterým nákup dárků vyřešíte elegantně a bez finančních potíží. Tak vzhůru do toho! 

1. Spolehněte se na internet

S blížícími se Vánoci začínají být nákupy v obchodních centrech zážitkem pro silné povahy s lehce masochistickými sklony. A o víkendu, kdy má většina lidí volno, to platí dvojnásob. Hlava na hlavě, vydýchaný vzduch, koledy řvoucí ve smyčce z reproduktorů,  strkanice před regály, které personál nestíhá uklízet ani doplňovat, a nervózní zákazníci, jimž, stejně jako vám, došlo, že tohle vážně nebyl dobrý nápad.

Pokud nechcete přijít k psychické újmě, pořiďte vánoční dárky raději na internetu a zaplaťte online. Čeká vás tam obrovský výběr zboží a objednávku můžete klidně vyřídit třeba o půlnoci. E-shopy před svátky nabízejí spoustu akcí, díky kterým často nakoupíte levněji než v kamenném obchodě. Jak si který internetový obchod, pokud jde o ceny, vede, si můžete ověřit na některém z cenových srovnávačů, jako je třeba Heureka.cz. Při doručení už dávno nemusíte spoléhat jen na Českou poštu, a tak si můžete vybrat způsob dopravy, který pro vás bude nejpohodlnější.

Pexels

2. Nakupte teď, plaťte až v lednu

Už jste vyzkoušeli odloženou platbu? Jde o moderní, bezpečnou a bezplatnou finanční službu, která vám umožní nakoupit hned a zaplatit později. S odloženou platbou MALL Pay, kterou můžete využít v e-shopech, jako jsou MALL.CZ, Vivantis, Aquapalace nebo Allegria obvykle na zaplacení získáte dva týdny času. Ale protože se blíží Vánoce, trochu jsme upravili pravidla ve prospěch klientů. Co to znamená? Pokud v období od 1. listopadu do 23. prosince využijete odloženou platbu, stačí za dárky zaplatit až v lednu příštího roku. Tedy až po prosincové výplatě. A to se počítá!

Postup je jednoduchý – vybrané zboží si jednoduše vložíte do virtuálního košíku a při výběru platební metody zvolíte možnost MALL Pay nebo „Nakupte teď, zaplaťte později“. Pak už se můžete těšit na doručení zboží, které si před zaplacením můžete v klidu vyzkoušet a prohlédnout. Podklady pro platbu vám pošleme do e-mailu, ale najít je můžete i v zákaznické zóně MALL Pay nebo naší mobilní aplikaci. A až se bude blížit datum splatnosti, pro jistotu se vám ještě připomeneme, takže se nemusíte bát, že byste zapomněli.

Pexels

3. Vyhněte se půjčkám

Z loňského průzkumu společnosti STEM/MARK pro Air Bank vyplynulo, že se až desetina Čechů plánuje kvůli výdajům spojeným s Vánoci zadlužit. Udělejte všechno proto, abyste se k nim nepřipojili. Jistě, pohled na záplavu dárků pod svítícím stromečkem je kouzelný, ale trvá jen chvilku. Proto určitě nestojí za neuvážený finanční závazek, který se vám bude připomínat řadu měsíců nebo dokonce let. I když banky a úvěrové společnosti v reklamách naznačují, že peníze máte na účtu do pár minut díky rychlé půjčce a splácení úvěru je legrace, realita často bývá drsnější.

Pokud nemáte peněz nazbyt, jednoduše pojměte Vánoce ve skromnějším stylu. Nepořizujte zbytečnosti a snažte se vybírat menší dárky, které obdarovanému udělají opravdovou radost a nestanou se zbytečným lapačem prachu. I když je to klišé, Vánoce by opravdu měly být svátky klidu a míru, které strávíte s těmi, které máte rádi, a ne oslavou konzumu. Jenom na to někdy pod tlakem okolí a marketingových kampaní zapomínáme.