Hovězí maso vytiskli astronauti na "biotiskárně" na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Hovězí maso vytiskli astronauti na "biotiskárně" na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Zdroj: Profimedia, NASA

Hovězí „vytištěné“ ve vesmíru: Astronauti si dokázali maso sami vypěstovat na stanici ISS

Izraelský potravinářský startup Aleph Farms provedl na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ve spolupráci s americkými a ruskými společnostmi zajímavý experiment. Pomocí takzvané „biotiskárny“ si astronauti vypěstovali (či přesněji řečeno kultivovali) hovězí maso. Princip „pěstování“ masa působí ve své podstatě poměrně prostě. Vědci odebrali z krávy svalové buňky a v kontrolovaném prostředí jim poskytli živiny. Simulovali tak proces regenerace svalové tkáně uvnitř těla zvířete, během kterého se buňky množily a rostly.

Samotný experiment byl proveden 26. září v ruském segmentu ISS. Astronauti během něj spojili „v podmínkách mikrogravitace malé množství svalové tkáně pomocí 3D biotiskárny, vyvinuté společností 3D Bioprinting Solutions. Výhodou provedení této procedury ve stavu beztíže je rychlejší růst, protože je možné „tisknout“ buňky ze všech stran najednou, zatímco v pozemských podmínkách technologii omezuje gravitace.

Ačkoli maso vypěstované v kosmickém prostoru ještě není připraveno na produkci ve velkém objemu, může posloužit pro pokrytí nutričních potřeb astronautů (zejména jako zdroj proteinů) během dlouhodobých vesmírných misí s posádkou.

Více se dozvíte v článku na webu VTM.zive.cz >>>