Chella Phillipsová

Chella Phillipsová Zdroj: https://www.facebook.com/chella.melnechuk

Psi ukrytí před hurikánem Dorian
Psi ukrytí před hurikánem Dorian
Psi ukrytí před hurikánem Dorian
3
Fotogalerie

Žena na Bahamách zachránila od téměř jisté smrti 97 psů. Ukryla je před hurikánem Dorian u sebe doma

Hurikán Dorian odkryl kromě základů domů i jedno veliké lidské srdce. Chella Phillipsová, která se stará o opuštěné psy, jich do svého domu před zuřícími živly ukryla 97. Posbírala je na ulicích. Vystrašeným psům celou dobu zpívala písničky, hrála si s nimi, zkoušela přepnout jejich pozornost. Krmila je a hladila. Za okny, kterými pronikala voda, stejně jako škvírou pode dveřmi, zatím fičel vítr tak, že to znělo, jako by jejím domem nepřetržitě projížděl vlak. Venku by nejspíš žádný z psích bezdomovců neměl šanci přežít. Díky Chelle se všichni zachránili. Lidé jí vzdávají hold a plní její fundraisingový účet () dolary. Původně požadovanou částku na účtu, který má Chella zřízený už dlouhou dobu a snaží se skrze něj vybírat peníze na provoz svého útulku, zvedli zatím o 1448 %. Nevyhnula se však i nenávistným reakcím.

V bahamském hlavním městě Nassau pobíhá běžně po ulicích spousta bezprizorních psů. Když se bojí, nemohou si zalézt pod postel nebo se přitulit ke svým pánům. Naštěstí (alespoň někteří z nich) mají svoji psí superhrdinku. Útulek provozovaný Chellou Phillipsovou není oficiálním městským zařízením pro zvířata v nouzi, nespadá pod žádnou větší organizaci ani národní organizaci pro záchranu zvířat Human Society of United States. Nedostává žádnou hmotnou ani finanční pomoc od státu. Na jeho činnost vybírá jeho provozovatelka peníze prostřednictvím fundraisingového účtu, zbytek hradí ze svého. Pod svá křídla vezme každého psího bezdomovce. Před hurikánem Dorian je ale musela roztáhnout pořádně doširoka. Než udeřil v plné parádě, posbírala na ulici 97 vystrašených psů. Společně zvládli přečkat přírodní katastrofu, která nemá na severozápadě Bahamských ostrovů obdoby.

Po odeznění nejhorší apokalypsy sčítá Chella Phillipsová škody. Kotce, boudy a prakticky všechno, co zůstalo za dveřmi domu, do kterého se spolu se psy ukryla, jsou zdemolované. Vnitřek jejího domu na tom není o moc lépe. Psi nemohli ven, proto konali potřebu, kde se dalo. Všichni ale respektovali, že nesmí do její postele. Ta jediná zůstala uchráněna. Po ulicích venku navíc pobíhá řada nových psů bez domova, ať už definitivních bezdomovců, nebo jen dočasně ztracených.

Celou obří smečku psů, které si nastěhovala do svého domu, dokáže nyní Chella díky finanční podpoře dárců zaopatřit. Když sdílela prostřednictvím sociálních sítí fotku plného obýváku psů, nečekala, že se fotka stane virální a strhne lavinu soucitu a štědrosti.

Přesto její aktivita vyvolala i zášť, pochyby a nenávist. Její mailovou schránku začala plnit nařčení z toho, že jí jde jen o publicitu, falešná obvinění, že je manželkou ředitele bahamské pobočky organizace Human Society nebo že se chystá zpronevěřit vybrané peníze, případně výčitky, že je bezcitná, protože si vzala domů psy místo lidí...

Chella Phillipsová pomáhá opuštěným psům na Bahamách už 14 let. Poslední čtyři roky pak provozuje útulek, kde jí pod rukama prošla už skoro tisícovka psů, které se jí podařilo umístit k novým milujícím majitelům. Na ty teď čeká i 97 hurikánových trosečníků, kteří by bez ní nejspíš neměli šanci přežít. Díky nad očekávání úspěšné fundraisingové kampani jí svítá naděje, že si pořídí kus půdy, na kterém bude moci vystavět větší útulek a kde se na ni sousedé nebudou zlobit kvůli štěkajícím psům.

„Je to malý ostrov, ale jsou tu tisíce opuštěných psů, kteří se potulují po ulicích a hledají jídlo, vodu a lásku. Všichni hledají to samé. Někoho, kdo je miluje a je k nim milý. Málokdo v nich ale vidí vnímající bytosti,“ posteskla si Chella Philipsová.