Obezita je pro vznik rakoviny nebezpečnější než kouření, tvrdí výzkum

Obezita je pro vznik rakoviny nebezpečnější než kouření, tvrdí výzkum Zdroj: Profimedia.cz

Obezita je pro Británii větší problém než kouření, ukazuje nejnovější průzkum

Obezita vede ke vzniku všech čtyř nejběžnějších typů rakoviny, přičemž spouštěčem všech těchto typů zhoubné nemoci může jak obezita, tak kouření. Obezita však nyní kouření pomyslně předběhla. Nejnovější britské průzkumy uvádějí, že častějším důvodem vzniku některých typů rakoviny je ve Spojeném království právě problém s nadváhou, a nikoliv kouření.

Britské Centrum pro výzkum rakoviny zveřejnilo výsledky rozsáhlého šetření, jehož cílem bylo zmonitorovat a popsat nejčastější příčiny vzniku čtyř typů rakoviny. Výzkum se zaměřil na ty nejčastější, tedy na rakovinu tlustého střeva, jater, ovariálních nádorů a nádorů ledvin. Výzkum se záměrně nesoustředil na plicní nádory, které jsou v drtivé většině (více než 90 %) případů způsobeny právě kouřením; srovnáváním příčin vzniku tohoto typu rakoviny by tedy nebylo užitečné, protože tam je rovnítko mezi kouřením a plicními nádory zcela bez debaty.

Výsledky ukazují, že obezita vede ke vzniku některých typů rakoviny spíše než kouření. Příčiny jsou různé, jedna z nich je čistě matematická: ve Spojeném království došlo k přečíslení obézních lidí oproti kuřákům, a to v poměru 2:1. Další jeden milion Britů je pak podle průzkumů vznikem rakoviny ohroženo z důvodu nadváhy. U těchto lidí je možné problém ještě podchytit a řešit, o což se ve Spojeném království snaží pomocí osvěty. Ta se však nesetkává s pozitivními reakcemi.

Přestože v zemi začala probíhat masivní kampaň, která upozorňuje na negativní vlivy obezity, nelze očekávat, že počet obézních lidí výrazně klesne. Jedním z důvodů je fakt, že kampaň proti obezitě se setkala v zemi s velkou kritikou: prý jde o dehonestaci tlustých, která nemá pozitivní vyznění. Kampaň se prý lidem s nadváhou vysmívá a dělá rovnítko mezi kuřáky a obézními, kteří v některých případech za svou nemoc nemohou. Plakáty, které se objevily ve Velké Británii, napodobují vzhled krabiček od cigaret, akorát místo značky cigaret je na obalu velký nápis „Obezita“. V místě, kdo normálně najdeme upozornění, že kouření způsobuje rakovinu, je nápis „Je také příčinou vzniku rakoviny“.

Pokud jde o celkovou statistiku, do níž zahrneme i rakovinu plic, pak je kouření nejběžnější příčinou vzniku rakoviny. Obezita je však na pomyslném žebříčku hned na druhém místě, což je alarmující: zatímco kouření je totiž (celoevropsky, nejen v rámci Velké Británie) spíše na ústupu a procentuálně kuřáků v Unii ubývá, s obézními lidmi je tomu obráceně. V současné době je v Británii obézní každý čtvrtý dospělý. U dětí je spojitost mezi rakovinou a obezitou minimální, nicméně obezita u dětí je problém z řady jiných důvodů.