Katedrálu Notre-Dame zachvátily před dvěma měsíci plameny, ničily i cenné artefakty.

Katedrálu Notre-Dame zachvátily před dvěma měsíci plameny, ničily i cenné artefakty. Zdroj: ČTK

Katedrála Notre-Dame při požáru.
Vyhořelá katedrála Notre-Dame.
Katastrofální požár pařížské katedrály
Katedrála Notre-Dame v Paříži v plamenech
Katedrála Notre-Dame před požárem.
30
Fotogalerie

Miliardáři slíbili miliony eur na obnovu Notre Dame, teď dělají mrtvé brouky. Zatím dorazilo jen 9 procent peněz

Dva měsíce po požáru Notre Dame, který vypukl 15. dubna, bylo převedeno na účty nadací, jež spravují peněžní dary na rekonstrukci ikonické katedrály, pouze 9 procent z celkové přislíbené částky. A to většinou od drobných přispěvatelů – obyčejných Francouzů. Celkově bylo bohatými mecenáši přislíbeno 850 milionů eur – 650 milionů čtyřem různým nadačním institucím a 200 milionů přímo státu. Miliardáři se bezprostředně po tragédii předháněli v příslibu pomoci. Zatím ale skutek utek‘.

Sto milionů nabídl například François-Henry Pinault, majitel společnosti Kering, pod kterou spadají značky jako Gucci, Yves Saint Laurent nebo Balenciaga. Dalších 100 milionů sliboval i generální ředitel ropné a plynárenské společnosti Total Patrick Pouyanné. Miliardář Bernard Arnault, do jehož portfolia spadají značky jako Louis Vuitton nebo Givenchy, se zavázal poskytnout 200 milionů. Stejnou sumu nabídla i rodina Bettencourtových, která vlastní kosmetického giganta L'Oréal.

K pátku 14. června ale dorazilo „pouhých“ 80 milionů. Dary pocházejí především od jednotlivců, kteří je uhradili buďto šekem nebo bankovním převodem. Od běžných Francouzů, ale i cizinců, nejčastěji Američanů. Některé obce a jednotlivci už vzhledem k (zatím teoretickému) úspěchu kampaně za záchranu katedrály vzkázali, že od svých plánovaných příspěvků upustí.

Miliardáři 2019: kdo patří mezi nejbohatší Čechy a co mají společného? >>>

Na mši v bezpečnostní helmě

Ti největší mecenáši chtějí údajně dary uvolňovat postupně – v závislosti na vyčíslení reálných nákladů oprav. Přispívat budou, až budou chtít, a na jimi konkrétně vybranou část probíhajících rekonstrukčních prací. To jim také umožní vyhnout se tomu, aby se stát mohl z jejich stamilionů těšit ještě dříve, než rekonstrukce vůbec začne.

Běžně v tomto období proudívalo vznešenou gotickou katedrálou až 70 tisíc návštěvníků denně. „Prvním perem fénixe“ znovuzrozené katedrály byla mše, která se ve zpustošeném chrámu konala v sobotu 15. dubna. Z bezpečnostních důvodů musely mít zhruba tři desítky účastníků na hlavě helmu. Obřad se odehrál v jedné z bočních kaplí, která ničivému požáru unikla. Bohoslužbu v přímém přenosu streamovala katolická televize KTO. Diváci mohli vidět poničené klenby i střechu, kterou prosvítalo nebe.

V sobotu uplynuly přesně dva měsíce od ničivého požáru, jehož vznik je připisován elektrickému zkratu. Na definitivním objasnění příčin neštěstí pracuje 15 vyšetřovatelů.

Další zajímavé texty ze světa i Česka najdete v tištěném Reflexu >>>