Pro vězně je kontakt se "světem za zdí" naprosto klíčový.

Pro vězně je kontakt se "světem za zdí" naprosto klíčový. Zdroj: Profimedia

Zápisky českého vězně: Upřímný zájem o seznámení, nebo hledání naivního sponzora? Pár tipů, jak to poznat

Téměř každý člověk, který se ocitne za mřížemi, dříve či později pocítí potřebu jiného sociálního kontaktu než s ostatními odsouzenými či s personálem věznice. Tedy pokud má v sobě opravdu aspoň kousek srdce. Někteří mají rodinu či přátele a začnou jim psát dopisy, v nichž se jim otevřou se svými myšlenkami a starostmi. Mnoho vězňů se ale ocitne samo bez rodin a bez přátel. Ti se snaží různým způsobem navázat sociální vazby s vnějším světem, v němž by našli svou spřízněnou duši, nebo svou oběť. Někteří odsouzení se prostřednictvím druhých seznamují i s protějšky taktéž vykonávajícími trest odnětí svobody. A tak se stává, že si zavřené dívky dopisují se zavřenými muži.

Další týden je za námi a já vás opět vítám z vězeňské reality. Jsem upřímně rád, že jsem se také dočetl normálního, inteligentního komentáře od zaměstnance vězeňské správy, který se navíc neschovává za fake profilem. Danému komentáři musím dát za pravdu, vyhovět a napsat článek na téma: „Jak se zneužívají osamělé, důvěřivé ženy na seznamkách.“ Tento fakt totiž nelze označit pouze jedinou větou. Navíc se bohužel netýká pouze žen, ale i mužů. Máme i ženské věznice, jejichž klientky také zneužívají osamělé, důvěřivé muže. Někde jsem četl citát od Lily Fairchildové: „I ten nejotrlejší zločinec touží v hloubi svého srdce po tom samém jako nevinné dítě – lásce a uznání.“ Přiznám se vám, byla doba, kdy jsem si myslel, že to jsou pravdivá slova zkušené ženy. Ovšem dnes jsem naprosto jiného názoru. Vezměme to však pěkně popořádku. Každá mince má dvě strany a na celou tuto problematiku se dá pohlížet z více úhlů pohledu.

Srdce ukovaná z damaškové ocele

Ve vězení začnete mít nepřeberné množství času na přemýšlení, při kterém si uvědomíte spoustu věcí. Někteří vězni za mřížemi dokonce obnoví některé rodinné, přátelské či partnerské vazby. Je to klíčové. Pokud má totiž člověk jakoukoli spřízněnou duši „tam venku“, ať už rodiče, manžela nebo manželku, sourozence či přátele, pak má někoho, kdo ho podporuje. Jednak psychicky, kdy člověk ví, že na to není sám, ale i materiálně. Lidé zvenku posílají poštovní známky, psací nebo hygienické potřeby, peníze a nějaké ty balíky, na něž má odsouzený dvakrát ročně nárok. Popřejí mu k narozeninám, k Vánocům nebo mu pošlou přání jenom tak pro radost a lepší náladu. Zkrátka pokud má člověk někoho, o koho se v těchto těžších chvílích může opřít, kdo mu pomůže a kdo ho podpoří, je pro něj ten trest přeci jen nesrovnatelně snesitelnější než pro toho, kdo je na vše sám.

Nemají nikoho, komu by se mohli otevřít. Nikoho, kdo by jim nějak pomohl odlehčit. Mnozí z nich si za svou situaci mohou sami svým bezpáteřním chováním – a po právu jim tak i patří. Světlé výjimky se ocitnou sami vlivem osudových událostí, které nijak nemohli ovlivnit. Časem však každý z nich pocítí a uvědomí si tu vnitřní, duševní samotu a prázdnotu.

Vznikají tak mnohdy nová přátelství, buď pro zpestření dlouhé chvíle, nebo z opravdového zájmu o toho druhého. Některá takováto přátelství dlouho nevydrží, jiná se naopak prohloubí a utuží natolik, že poskytnou základy novému plnohodnotnému vztahu. Nutno dodat, že některé vztahy založené v takto těžkých podmínkách pomohou překonat mnohé situace, při kterých se běžný vztah dávno rozpadl. Jsou to srdce ukovaná z damaškové ocele, která někdo jen tak nerozlomí.

Když se vězeň promění ve vypravěče pohádek

Pak tu ovšem jsou i tací, kteří zkoušejí své štěstí a hledají svůj protějšek prostřednictvím seznamek v tištěných periodikách. Abych však byl objektivní, nemůžu všechny tyto případy házet do jednoho pytle, neboť znám i několik případů, kdy se odsouzení takto seznámili s čistým úmyslem a vznikl z toho vztah, který pokračoval i po propuštění.

Většinou ale odsouzení čisté úmysly bohužel nemají a prostřednictvím těchto seznamek pouze hledají sponzory pro svůj výkon trestu odnětí svobody. Reagují na inzeráty „osamělých, důvěřivých žen“ a sami se prezentují jako oběti justičních omylů. Užívají různé praktiky s cílem, co nejvíce obměkčit srdce těchto žen a dostat se jim tak co nejvíce „pod kůži“. Mnohdy ani neposílají své pravé fotografie, pokud vůbec nějakou pošlou. Vystupují jako zkušení podnikatelé, na něž někdo ušil boudu (nebo se jejich účetní dopustila fatální chyby) a jsou de facto ve vězení neprávem. Že jsou jinak naprosto počestní, finančně i materiálně zajištění, ale jaksi se z vězení nemohou dostat ke svým naditým bankovním účtům. Mají nádherný dům v perspektivní lokalitě, krásné auto či dvě a šikovné děti. Manželky je ovšem opustily, neboť nechtějí žít s tou ostudou, že mají muže v kriminálu. A spousty jiných nesmyslných pohádek.

Na závěr ženu požádají, aby jim poslala pár známek a oni tak mohli příště odpovědět. Pokud se těmto hyenám podaří takovouto osamělou a důvěřivou duši, která jim hned pár těch poštovních známek pošle, oslovit, začnou jí psát neuvěřitelné životní příběhy, jakoby vystřižené z románu od Rosamunde Pilcherové. Během pár takovýchto psaníček jsou tyto důvěřivé ženy už tak oslepené růžovými brýlemi, že dotyčným začnou posílat nemalé finanční částky, aby jejich budoucí manželé nijak nestrádali. Nejenom že se s nimi vidí před oltářem, ale navíc jsou přesvědčené, že to budou určitě dobří otcové jejich dětí ze zkrachovalého manželství. Na druhé straně si tito odsouzení-hyeny mnou ruce při podpisu každé složenky, která jim přijde, a potom kralují na oddíle a hrají si na geroje, pro které peníze nic neznamenají.

Ovšem tuhle tvrdou realitu už ony důvěřivé ženy bohužel neznají. Nevědí ani o tom, že ve skutečnosti nejsou jediné pod sluncem, jak jim jejich rytíři sladce píší. Už nevědí o dalších dvou, třech či čtyřech dalších, se kterými onen rytíř hraje naprosto stejnou hru. Ani nevidí, jak se s jejich mnohdy tvrdě vydělanými penězi ve věznici nakládá. Jak je jejich rytíři v base prohrají v kartách, profetují nebo si jimi platí služby ostatních odsouzených.

Obratné využití mocných ženských zbraní

Ovšem abych nezůstal pouze u obětí v podobě „osamělých a důvěřivých žen“, je třeba zmínit i oběti v roli „osamělých důvěřivých mužů“. Ti pro změnu jak včelka sednou na slaďoučký lep oslnivých mladých slečen sedících v našich věznicích. Ty ze sebe zase dělají oběti domácího násilí, kdy je vlastní muži mlátili, nutili k prostituci či ke krádežím nebo půjčkám. Samozřejmě neměli z čeho splácet a zavřeli je kupříkladu za úvěrový podvod nebo zpronevěru peněz z pokladny. Těmto mužům otevírají svá křehounká srdíčka prahnoucí po tom pravém láskyplném rodinném životě s mužem, který je bude upřímně milovat. Jemuž by rády daly vysněného potomka a o něhož by se mohly věrně starat.

A tak se z těchto osamělých, důvěřivých pánů stanou naprostá štěňátka. Pejsci, kteří panáčkují, jak si tyto slečinky přejí. Opět to začíná nevinnými známkami a končí spoustou peněz „vyhozených z okna“. Ani tito pánové se nedozvědí, že naletěli obyčejným feťačkám, které žily někde na ulici, pokud zrovna nebručely v base. Že naletěli svůdným mocným zbraním, s kterými některé ženy umí tak báječně a obratně zacházet a manipulovat s muži, jak se jim zlíbí. Ani neuslyší večerní rozhovory těchto slečinek, které se mezi sebou chlubí s těmito úlovky. Jak se posmívají těm blbečkům, kteří si naivně myslí, že někdy budou s nimi. Hlavně že jim na těch několik měsíců posílají peníze a oni se mají i v té base kolikrát líp než venku.

Obezřetnost se vyplácí

Je už jedno, zda odsouzená osoba odepíše na inzerát v seznamce, nebo si podá vlastní a čeká na odpověď. Skutečnost je taková, že se tyto věci opravdu dějí a ne zrovna zřídka. Scénáře jsou vždy stejné, jen se liší uváděnými příběhy. A takto podvedených lidí je nespočet. Ovšem jen málokdy (téměř nikdy) takto podvedená osoba zajde na policii, aby celou věc nahlásila. Popravdě se tomu ani nedivím. Řekněte sami, kdo by zašel na policii a přiznal se k tomu, že ze sebe udělal hlupáka, který naletěl? Než aby tyto oběti riskovaly posměch, raději oželí veškeré ztracené peníze, emoce i čas a pokusí se na celou záležitost co nejdříve zapomenout. Dá se však těmto případům nějak bránit? Je možné na seznamkách rozlišit skutečná osamělá srdce, která sešla z cesty, od podvodníků, kteří pouze shání prostřednictvím seznamky sponzory? Podle mne je řešení opravdu jednoduché a před těmito podvodníky se dá ubránit.

Pokud už je tedy člověk natolik důvěřivý, že se rozhodne dát šanci někomu, kdo se nachází zrovna ve vězení, pak by si měl zapamatovat několik rad:

- Vyhýbejte se tématům svých majetkových poměrů, vždyť to by při seznamování nemělo být prioritní záležitostí.

- Pokud vás odsouzená osoba požádá o zaslání poštovních známek, pak zašlete vždy jen jednu s dopisem na odpověď. Nepodporujte ji více známkami pro jiné účely.

- Máte právo vědět, za jaký trestný čin je dotyčná osoba ve vězení. Upřímnost spolu s důvěrou je přeci základním kamenem, jak možného přátelství, tak i budoucího vztahu. Pokud vám ke své trestné činnosti něco sdělí, požádejte o zaslání rozsudku soudu popřípadě číslo jednací. Vystupujte ovšem tak, že si daný rozsudek či číslo prověříte. Pokud vězeň seznámení myslí vážně a upřímně, musí pochopit i to, že je druhý člověk obezřetný. Pokud ho však vážně nemyslí, tak se urazí a bude to zkoušet jinde. Vy tak aspoň ušetříte čas, peníze a velké zklamání.

- Neposílejte nikomu ze začátku žádné peníze. V seznámení přece o peníze nejde. Pokud by dotyčný vězeň stále žadonil o zaslání peněz, ať už z důvodu, že se dostal ve věznici do dluhů, nebo ho druzí šikanují a něco po něm požadují pod pohrůžkou, tak o tom neprodleně informujte policii nebo vedení věznice. Pokud má pravdu, tak mu tímto způsobem pomůžete stejně nejlíp. A pokud vám bude lhát, tak mu zavaříte a opět ušetříte hodně peněz i času.

- Ať už jste v jakékoli situaci, buďte hlavně na začátku velmi obezřetní, střízliví a nenechte si nasadit růžové brýle, natož mazat med kolem huby. Dopisy nezahazujte, telefonáty si raději nahrávejte. Pokud jen zavětříte, že se stáváte obětí podvodníka, neváhejte kontaktovat policii a vše ohlaste. Myslím si, že už je opravdu nejvyšší čas, aby těmto praktikám jednou provždy konečně odzvonilo.

Nestaňte se sponzorem se zlomeným srdcem

Aby však měly tyto mé rady co největší úspěch, musím vás požádat, abyste tento článek dali přečíst všem známým, o kterých víte, že si přes inzerát s nějakou vězněnou osobou dopisují či s ní udržují kontakt. Nejsem pracovník z oddělení prevence kriminality, nýbrž obyčejný vězeň, takže mi zkuste věřit, že opravdu vím, o čem vás informuji. Dokonce jsem zažil i případ, kdy měl jeden odsouzený zavedenou vlastní kartotéku se svými „korespondenčními oběťmi“. Jednejte tak, abyste se takovouto obětí nestali i vy.

Spřízněnou duši ve svém životě, lásku a někoho, o koho se můžeme pevně opřít, potřebujeme snad všichni. Ovšem je rozdíl mezi těmi, co toto skutečně hledají bez postranních úmyslů, a těmi, kteří to jen předstírají – a pouze hledají sponzora pro svůj výkon trestu.

Pokud tímto článkem pomůžu odvrátit byť jen jediné podvodné jednání, pak měl smysl. Doufám, že čtenář, jenž si vyžádal toto téma rozvinout, byl tímto uspokojen. Rád příjmu veškeré vaše podněty týkající se našeho vězeňství a těším se na další vaše smysluplné a inteligentní komentáře.