Hladina oceánů: plus 450 metrů

Hladina oceánů: plus 450 metrů Zdroj: zive.cz, Jakub Čížek

Hladina oceánů: plus 0 metrů
Hladina oceánů: plus 150 metrů
Hladina oceánů: plus 200 metrů
Hladina oceánů: plus 250 metrů
Hladina oceánů: plus 350 metrů
6
Fotogalerie

První zanikne Děčín a Břeclav, Jihlava bude hlavním městem. Tak by vypadala biblická potopa Česka

České úřady začaly v posledních letech větší měrou uvolňovat svoje data pod svobodnou licencí. Nejsou samozřejmě prvními svého druhu. K těm nejosvícenějším v tomto směru už desetiletí patří Spojené státy americké, jejichž federální instituce nabízejí zcela zdarma terabajty informací. A to nejen pro své vlastní daňové poplatníky, ale pro kohokoliv na celém světě s vírou, že široká dostupnost vědění prospěje společnosti jako celku.

Díky tomuto přístupu dnes můžeme zcela zdarma používat GPS, stahovat fotky z unikátních archivů NASA, anebo si třeba skrze webovou aplikaci EarthExplorer americké geologické agentury USGS stáhnout nejrůznější satelitní údaje pro libovolné místo na Zemi.

Dnes si pomocí otevřených dat vytvoříme biblickou potopu, díky které naše nížiny zalijí od Děčína a Ostravy chladné vody Severního moře a Baltu a z jihovýchodu pak rozvodněná Dunaj a Černé moře. Novým hlavním městem Českého souostroví se nejspíše stane vysoko položená Jihlava, jejíž obyvatelé budou na letní odpočinek vyrážet na pobřeží Maďarského moře, které při severozápadním okraji v místech někdejšího Brna vytvoří desítky romantických zátočin a ostrovů jako na Jadranu.

Přes svoji zeměpisnou šířku bude tato oblast díky relativně mělkému moři příhodnou destinací pro tisíce oblázkových pláží a nových hotelových rezortů.

Počátek

V neděli 14. dubna 2019 podvečer začalo pršet. Nebyla to však ledajaká jarní přeháňka, když se totiž Češi druhý den ráno probudili, hřenskými soutěskami se skrze kaňon Labe valila do republiky povodňová vlna.

Dopoledne stoupla po záhadném dešti hladina světových oceánů už o 150 metrů. V korytu Labe při ústí do Německa vzniká jezero s hloubkou okolo 20 metrů a na jihovýchodním okraji země se do okolí začínají pomalu rozlévat také vody Moravy. Slováci evakuují Bratislavu.

Okolo oběda se postupně odmlčuje okolní civilizace. Voda stoupla o dalších 50 metrů a v Polabí se rozlévá České jezero s maximální hloubkou 70 metrů. Pražané mají poslední minuty na evakuaci.

A co když přidáme vody ještě víc? Dočtěte si článek na zive.cz >>>