Negativním kolegům dal pro obveselení do pití LSD – ilustrační foto

Negativním kolegům dal pro obveselení do pití LSD – ilustrační foto Zdroj: scienceexplorer.com

Z kolegů sálala negativní energie, tak jim hodil do pití LSD

Svérázným způsobem se rozhodl vyřešit nudu a zakaboněné výrazy spolupracovníků dnes už bývalý devatenáctiletý zaměstnanec autopůjčovny Enterprise ve městě Arnold v americkém Missouri. Pracovní prostředí mu zřejmě připadalo toxické nesprávným způsobem.

Zvolil ale poměrně nestandardní způsob tmelení kolektivu. Krabice donutů mu už zřejmě přišla ohraná. Napadlo ho, že přímočařeji zafunguje diethylamid kyseliny lysergové, zkráceně LSD.

Jeho kreativní řešení ale neocenili ani kolegové, kterým vylepšil obsah lahví s vodou a kafe, ani policisté, které 21. března přivolali rozklepaní prodejci s očima navrch hlavy, kteří vůbec nechápali, která bije.

Srdce se jim snažilo proboxovat z hrudního koše, teplota strmě stoupala, a krevní tlak atakoval rekordy. K tomu se navíc třásli jako ždímající pračka a jako bonus měli ukrutné závratě. Náladu jim to „kupodivu“ příliš nezvedlo. Záchranka dva ze tří intoxikovaných převezla do nemocnice. Naštěstí si z tohoto zážitku za branou vědomí odnesou jen psychické následky, fyzicky jsou v pořádku.

Čirá tekutina bez zápachu

19letý mladík bude nejspíš za svůj atypický pokus o otevřenější a pozitivnější pracovní prostředí čelit trestnímu stíhání. Ještě se čeká na laboratorní vyšetření „speciálních drinků“.

„Popularita LSD během osmdesátých let klesla, aby byla v devadesátých letech a počátkem nového tisíciletí vzkříšena na rave parties. LSD je ale stále kolem nás, i když už nemá takovou publicitu. Obvykle je k sehnání v podobě čiré tekutiny bez zápachu,“ poznamenal seržant Tony Dennis, který případ vyšetřuje.

Mikrodávky LSD zpopularizovala spisovatelka

Mikrodávkování halucinogenní drogy se ale stává v Americe stále populárnějším. Na zlepšení nálady i výkonu si ho sami ordinují například mladí a draví zaměstnanci obřích nadnárodních kolosů v kalifornském Silicon Valley. Užívání mikrodávek syntetické drogy zpopularizovala mimo jiné spisovatelka Ayelet Waldmanová, která se potýkala s důsledky krutě nalomené psychiky. Čím dál tím častěji myslela na sebevraždu. Vyzkoušela všechny možné způsoby léčby. Ze spárů deprese ji vytrhlo až zředěné LSD.

Jednou za tři dny brala kolem deseti mikrogramů LSD, tedy desetinu toho, co je zapotřebí k mnohem výraznějším změnám vědomí. Změnil se i její styl psaní: „Můj duch směřuje rychle vpřed, ale ne zmateně, nýbrž se skutečně příjemným soustředěním," citovala ji agentura AFP. Podle některých uživatelů způsobuje mikrodávkování LSD lepší soustředění, lehkou euforii a vše činí zajímavějším a konzistentnějším. Navíc podporuje kreativní myšlení a chuť do práce. Má pozitivní účinky na kognitivní funkce i deprese.

LSD bylo v USA zakázáno už v roce 1970. Spadá do stejné kategorie zakázaných látek jako heroin, psilocybin (obsažený např. v lysohlávkách) nebo meskalin (najdete ho v některých druzích kaktusu).

Aylet Waldmanová napsala o svých zážitcích knihu A Really Good Day (Opravdu dobrý den). S užíváním mikrodávek LSD se však rozhodla přestat, dokud nebude posvěceno zákonem. „Pokud ovšem nezačnu znovu myslet na sebevraždu. Když budu stát před volbou zemřít, nebo se dopustit přečinu, zvolím tu druhou možnost," nechává si otevřená zadní vrátka.