Portoričtí baletní umělci v troskách vlastní země

Portoričtí baletní umělci v troskách vlastní země Zdroj: Twitter/Omar Z. Robles

Portoričtí baletní umělci v troskách vlastní země
Portoričtí baletní umělci v troskách vlastní země
Portoričtí baletní umělci v troskách vlastní země
Portoričtí baletní umělci v troskách vlastní země
Portoričtí baletní umělci v troskách vlastní země
19
Fotogalerie

Krása baletu uprostřed trosek aneb Jak tancem pomoci zdevastavané zemi

Fotograf Omar Z. Robels dříve fotil celebrity, politiky a sportovce. Pak se rozhodl věnovat taneční fotografii. Z newyorských ulic se však ve své nejnovější sérii rozhodl přesunout do svého rodného Portorika. Tanečníci tam jsou stejně elegantní, ale jejich země je zpustošená četnými hurikány. Prostřednictvím této série dává Robels vědět světu, v jakých kulisách se odehrává život Portoričanů.

Inspirován mimem Marcelem Marceau chtěl fotograf Robels vyprávět příběhy skrze pohyb. Začal proto spolupracovat s tanečníky, nabádal je, aby vyprávěli vlastním tělem na scénách zasazených do městské krajiny.

Jeho poslední série však vznikla na základě silných dojmů po návratu domů, do Portorika. Po osmi letech, kdy se fotograf odstěhoval do New Yorku, spatřil jen torzo své země. Do syrových trosek se rozhodl zasadit jemnou krásu klasického tance. „Místa, v nichž jsem strávil dětství, se stávají městy duchů, která požírají sama sebe. Jak mizí, vytrácí se i naše kolektivní historie,“ dělí se fotograf o své dojmy.

„Musíme sledovat, jak se naše země doslova rozpadá na kousky. Není nikdo, kdy by to napravil, Portoričané jsou oběťmi ekonomické a ekologické katastrofy, která je tiše zabíjí,“ vysvětluje dále Robels. Jeho fotografie mají zdůrazňovat rozdíl mezi tanečníky, kteří jsou elegantní za jakýchkoliv podmínek, a Portorikem, které elegantní rozhodně není.

Nejničivější hurikán za 90 let

Hurikány Maria, Irma i Florence v podstatě zdevastovaly zdejší kávový průmysl. Lidé přišli o celé farmy, sotva se vzpamatovali z jednoho tropického cyklonu, už přišel další. Počet obětí hurikánu Maria z loňského září se podle některých odhadů mohl vyšplhat zhruba ke třem tisícům. Přesná čísla však neexistují, vědecký tým z Harvardské univerzity například uvedl rozptyl od 800 do 8500 mrtvých. Šlo o nejsilnější hurikán, který ostrov náležící ke Spojeným státům zasáhl za posledních téměř 90 let.

Mnoho Portoričanů zemřelo až na důsledky hurikánu. Špatná lékařská péče, špinavá voda a výpadky proudu usmrtily například některé pacienty s cukrovkou či sepsí. Po neštěstí opustilo zbídačenou zemi se zdevastovanou infrastrukturou až 8 % obyvatel.