Budeš-li se holčičko takhle tvářit na Facebooku, lajky nebudou

Budeš-li se holčičko takhle tvářit na Facebooku, lajky nebudou Zdroj: iStock

Příručka moderního fotra: Čím je dítě starší, tím má na sociálních sítích méně lajků

Každá generace rodičů má svá trápení. Zatímco ve středověku se rodiče trápili tím, že jim děti umíraly na mor, a za protektorátu se zase rodiče strachovali, jestli jejich dítě bude mít co jíst, popřípadě, jestli ho nezastřelí nacisté, současná generace rodičů stojí ještě před větší hrozbou.

Řeč je o ubývajících lajcích na sociálních sítích. Bohužel je to tak. Zatímco těsně po porodu může takové mimino na Facebooku nebo Instagramu dosáhnout i několika set lajků (pokud jste celebrita, jdou lajky do desetitisíců), s přibývajícím věkem dítěte tyto lajky klesají.

Podle odborníků je úbytek lajků vašeho dítěte dán dvěma faktory. Prvním faktorem je všednost. Čím více svého potomka cpete přátelům nebo takzvaným followerům, tím více se okouká. Jestli chcete mírnit klesající trend u lajků, které putují k fotkám vašeho dítěte, musíte ho dávkovat postupně. Například v květnu fotku jeho nohy, v červnu fotku ruky, no a v srpnu, to bude velká sláva, protože v srpnu můžete dát fotku celého dítěte, a zbořit tím internet. Druhým a zásadnějším faktorem je úbytek roztomilosti. Fotky dětí na sociálních sítích spoléhají na takzvaný jééé efekt. To znamená, že fotka malého roztomilého mimina má v první řadě rozněžnit. Správně zvolená fotografie mimina nebo batolete musí vyvolat u žen mravenčení v rodidlech a u mužů minimálně náznak poloúsměvu. Jedině tak dostanete spoustu lajků.

Jak už to ale v životě chodí, nic netrvá věčně. Čím je dítě starší, tím je méně roztomilé. To znamená, že bude získávat čím dál tím méně lajků. Takový čtrnáctiletý klacek s pubertálním knírkem a uhry po celém ksichtě nemůže v žádném případě soupeřit s novorozencem, který je vyfocený rozklepanou rukou šťastného otce, takže je sice na fotce lehce mázlý, a navíc zmačkaný, ale je to novorozenec, takže ten dostane lajků, co se do něho vejde.

Fotky psů a jídla sítě neuživí

Jestliže zjistíte, že vaše dítě už na sociálních sítích nemívá tolik lajků jako dříve, můžete se s tím buď smířit, anebo zabojovat. Ti nejlepší z nás si udělají dítě nové. Roztomilé. Takové, které opět bude bourat internet. Těmto lidem žehnej Bůh. To jsou ti tahouni sociálních sítí. Vždyť se o tom píše i v bibli, a to konkrétně Matouš 13 – Potomek-li tvůj málem lajků oplývá, ulehni s chotí svou a stvoř nového. Jestli se vám nechce kvůli sociálním sítím vytvářet nové dítě, lze vyšperkovat to současné. Jasně že už není tak roztomilé jako dříve, nicméně může být například slavné. Může to být úspěšný sportovec. Když dáte fotku z mistrovství Evropy, kde bude vaše dítě stát na stupni vítězů, lajky se jen pohrnou.

Na druhou stranu vaše dítě asi nemůže vyhrávat mistrovství Evropy obden. Zvýšený počet lajků pro vaše dítě dostanete, když s ním budete jezdit po světě. Vyblejskněte dítě u sochy Svobody nebo Niagarských vodopádů – anebo ještě lépe, někde na pláži v Karibiku. Jasně, vyjde vás to na dost peněz, ale lajky budou. Inu, jak vidíte, klesající počet lajků u dětí je naprosto přirozený. Nicméně jako rodiče máte právo a možná i povinnost se klesajícímu trendu vzepřít a pokusit se zabojovat a urvat si nějaké ty lajky navíc. Pamatujte, že sociální sítě se bez fotek vašich dětí neobejdou. Fotky psů a fotky jídla sociální sítě neuživí.