Asteroid v letu

Asteroid v letu Zdroj: VTM.cz

Země se častěji než v minulosti sráží s asteroidy, podle vědců nám ale katastrofa nehrozí

Planeta Země i Měsíc byly za posledních 300 milionů let zasaženy asteroidy z vesmíru až třikrát častěji než za předchozí miliardu let. Takové je nové zjištění vědců. Podle expertů ale nemusíme mít obavy z katastrofy. Podle nich srážka s větším asteroidem, který vytvoří kráter širší než 10 kilometrů, přijde jen jednou za milion let. Otázkou ale je, kdy onen termín nastane.

Údaje vědců jsou založeny na hodnocení srážek, které zanechaly na Zemi krátery větší než 10 kilometrů. Podle Thomase Gernona z univerzity v anglickém Southamptonu, kterého citoval deník The Guardian, jsou srážky v posledních 300 milionech let dvakrát až třikrát častější.

Podle současných poznatků vědců se nicméně problém srážky s velkým vesmírným tělesem současných generací netýká. Ale pravděpodobně se někdy někoho týkat bude. Potom bude důležité, o srážku s jak velkým tělesem či tělesy se bude jednat.

Z toho logicky vyvstává otázka, zda podobné dopady asteroidů na Zemi, nemohou v budoucnu způsobit katastrofu nebývalých rozměrů. Vyloučit se to úplně nedá, ale vědci upozorňují, že to spíše nepředpokládají.

Měsíc jako kráterová laboratoř

William Bottke ze Southwest Research Institute v americkém Boulderu uvádí, že častější dopady asteroidů na Zemi a Měsíc jsou pravděpodobně způsobeny rozpadem obřích těles v hlavním asteroidovém pásu mezi Marsem a Jupiterem před zhruba 300 miliony let. Důsledek této události se prý může projevovat ještě další stovky milionů roků.

Krátery na Zemi z dávné minulosti ale nelze už mnohdy objevit, protože pohyby kontinentů a eroze je „vymazaly“ z povrchu planety. Dobře se ale dají zkoumat na Měsíci, který není geologicky aktivní. To usnadní i výzkum toho, co se mohlo stát na Zemi. Stav hornin na Měsíci by měl být totiž kolem tamních kráterů stejný jako před mnoha miliony let.