Prince Charles s manželkou Camillou

Prince Charles s manželkou Camillou Zdroj: www.princeofwales.gov.uk

Irské město utratilo statisíce za leštění klik před královskou návštěvou

Neobvyklý skandál zmítá v posledních dnech přístavem Cork na jihu Irska. V rámci příprav na návštěvu prince Charlese a jeho manželky Camilly totiž zdejší samospráva utratila v přepočtu více než 5 milionů korun. Opoziční politici výdaje kritizují a minimálně u některých položek je jasné proč.

11 tisíc eur za úklid kanceláří, 6 tisíc za výměnu lustru v hale, 4 tisíce za vyčištění zábradlí a dalších 6 tisíc eur za leštění mosazných klik. To je jen několik kontroverzních záležitostí v dlouhém výčtu faktur. Rada města si ale za výdaji stojí.

Ve zveřejněném prohlášení tvrdí, že konkrétně kritizované leštění klik bylo naplánované už dlouho dopředu. Celý proces byl prý pouze urychlen právě královskou návštěvou. Jednalo se o 260 mosazných předmětů a cena za čištění je proto dle jejich názoru adekvátní.

Sídlo zarytých odpůrců britské koruny

„Nemám problém s jejich návštěvou, ale nemohu pochopit tyhle výdaje, když máme velký problém s bezdomovectvím, nekonečné čekací doby v nemocnicích atd.,“ uvedl opoziční radní Thomas Gould. Ten mimo jiné označil výdaje za „šílené“ a poukazuje na to, že jen slavnostní večeře pro 70 lidí stála v přepočtu přes půl milionu korun.

Cork byl v průběhu staletí vždy sídlem zarytých odpůrců britské koruny. Bude proto zajímavé sledovat, zda současný skandál ovlivní nadcházející volby do místních zastupitelstev. Ty Irsko čekají již v květnu příštího roku.