Video placeholde

Chcete se vymočit za 450 eur? Zajeďte si do Bordeaux

Metropole na jihozápadě Francie se už před pár lety rozhodla, že chce být čistým městem. Dlouhodobě bojuje hlavně proti těm, kteří si místo na veřejných toaletách ulevují v bočních uličkách a ve křoví. Město se rozhodlo, že tyto prohřešky bude trestat pokutou ve výši 450 eur (téměř 12 tisíc korun). Originálně na to předčasem šla i Paříž, jejíž primátorka natočila video proti močení na vařejnosti.

Tučná pokuta je jen dalším krokem dlouhodobé politiky města Bordeaux, které si chce vychovat své občany. Předchozí opatření s hydrofobním nátěrem zdí asi nebylo dostačující, a tak vedení města přistoupilo k řešení levnějšímu pro Bordeaux, ale dražšímu pro jeho obyvatele. Ten, kdo bude močit na veřejnosti a bude při tom přistižen, zaplatí.

Co se týče hydrofobních nátěrů, ty začala metropole testovat před dvěma lety po vzoru německého Hamburku. Na zdi se nanáší speciální nátěr, který odpuzuje a mírně odráží tekutinu. Když se tedy pachatel vymočí na zeď, měl by si potřísnit boty (a možná i kalhoty) vlastní močí. Toto opatření trochu zvýhodňuje ženy.

Město se rozhodlo následovat německý vzor potom, co si obyvatelé z ulice Collier stěžovali na neustálý zápach moči pod jejich okny. Do ulice se chodívají „vyvenčit“ návštěvníci nedalekých barů. Vedení města by je chtělo přinutit, aby využívali veřejné toalety, kterých je v Bordeaux dostatek.

Květy moči

Bordeaux není jediné město, které trápí „močící“ otázka. Na západ od nás se jí začíná zabývat čím dál víc měst. Kromě zmíněného Hamburku řeší znečišťování ulic také Paříž. Primátorka Anne Hidalgo nechala po městě rozesít tzv. „uritrottoirs“ (uriner=močit, trottoir=chodník). Z moči v pouličních pisoárech má vznikat hnojivo, které by mělo živit květiny v horní části „uritrottoiru“.

Pařížané se už tradičně vzbouřili a některé pisoáry počmárali (když už nic jiného). Primátorka se nevzdala a nechala natočit klip „Nečurejte v Paříži“ (viz video) za v přepočtu 165 tisíc korun. Podle většiny Pařížanů klip představuje vrchol nevkusu. Nicméně Paříž tak daleko v boji proti močení na veřejnosti nedošla. Pokuta je „pouze“ 68 eur a v roce 2017 ji zaplatilo asi 5300 Pařížanů.

V České republice se uděluje nejvyšší bloková pokuta 1000 korun. Není to ale zdaleka tak často jako třeba ve Francii. Extrémně vysokou pokutu si vysloužíte také v Itálii, tam dostali dva mladíci před rokem pokutu 3300 eur. Nekompromisní bývají i v USA. Je znám případ, kdy policie penalizovala tříletého chlapce.