Video placeholde

Nečurejte v Paříži. Město se prohýbá hanbou pod videoklipem pařížské radnice

Pokud se vám zdá, že Praha je se svým kandidátem na primátora, který plánuje místo kubistického mostu postavit obří panelák, velmi bizarní město, možná vás následující řádky překvapí. Ve francouzském hlavním městě je totiž nejžhavějším tématem močení na pařížských ulicích. Už tak kritizovaná primátorka nechala zrealizovat videoklip, ve kterém se zpívá s hlavou ve žlutém záchodovém prkénku. Žlutá nádhera přišla město v přepočtu na 165 tisíc korun a Pařížané konstatují, že klesli na totální dno.

„Vyjdu ven a nadechnu se vzduchu. Jsem překvapená, dnes je Paříž rušná. Ano, je to tak, dnes Paříž nepáchne po moči. Velmi a upřímně děkuji těm, kteří nečurají v Paříži,“ zpívá zpěvačka s hlavou ve žlutém prkénku oděná do róby z toaletního papíru. Jak jinak než žlutého. Videoklip je vůbec celý žlutý a posluchače možná může iritovat neustálé kapání tekutiny v pozadí.

Jedná se o pokračování kampaně primátorky Anne Hidalgo. Podle některých je dokonce sexistická, protože se zaměřuje výhradně na muže. Už během léta pařížská radnice nechala nainstalovat po městě tzv. uritrottoirs. Vypadá to trochu jako červená poštovní schránka s květináčem nahoře, ale jsou to pouliční pisoáry. Moč pařížských mužů má jakýmsi důmyslným mechanismem živit květiny nad pisoárem. Někdo může považovat za nefér, že neexistuje žádná obdoba pro ženy, a někdo zase, že bizarní píseň apeluje pouze na muže.

Sestup do pekel

Pařížanům se červené pisoáry moc nelíbí a dali to najevo tím, že jich už pár zničili. Stejně vášnivé reakce v nich vyvolal videoklip, který město vytvořilo. Mezi komentáři k videu stojí například: „Paříži, město světel, tvůj sestup do pekel pokračuje,“ anebo „Příklad kontraproduktivní kampaně: tenhle klip pařížské radnice proti močení je tak směšný, že se z něj počuráte smíchy.“

Kritiky, která se sesypala na hlavu primátorky města, samozřejmě využila opozice. Není to ale zdaleka poprvé, kdy se Anne Hidalgo svými novátorskými kroky obyvatelům města moc nezavděčila. Z poslední doby je to třeba „geniální“ obrana proti teroristům, která úplně zohyzdila Eiffelovu věž.