Jamajský hudební styl reggae je nyní pod ochranou UNESCO

Jamajský hudební styl reggae je nyní pod ochranou UNESCO Zdroj: Flickr

Kultura dredů a marihuany pod křídly UNESCO. Přivítejte reggae na seznamu kulturního dědictví

Jamajský hudební styl reggae ode dneška figuruje na sezamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.  Rozhodla o tom speciální komise při setkání v hlavním městě ostrova Mauricius, v Port-Louis. Reggae podle ní vneslo do světa povědomí o bezpráví a nespravedlnosti a zároveň podporuje myšlenky lásky a humanity.

Originální jamajský hudební styl reggae proslavily hlavně legendy jako Bob Marley nebo Pablo Moses. Po celém světě se reggae rozšířilo hlavně skrze Británii, kam se v dekádách po druhé světové válce vydala řada Jamajčanů.

Reggae se objevilo na konci 60. let jako syntéza rovněž jamajského hudebního žánru ska, jazzu a bluesu. Často je označováno za muziku utlačovaných, zabývá se sociálními a politickými tématy a hlavně nespravedlností. Samotný pojem reggae poprvé použila v roce 1968 skupina The Toots and Maytals v písni Do the Reggae.

Reggae je neoddělitelné od rastafariánství, náboženského hnutí, jehož počátky souvisí s aktivistou Marcusem M. Garveyem, který v roce 1920 prorokoval příchod černého krále. Když byl roku 1930 korunován v Habeši (dnešní Etiopie) černošský císař, vnímali to mnozí jako naplnění proroctví.

Dredy jako lev

Dredy a marihuana nejsou (nebo by alespoň neměly být) v rastafariánství, potažmo reggae, pouhou otázkou stylu. Rastafariáni se totiž považují za jeden ze ztracených izraelských kmenů, proto mají ve znaku Judského lva. Dredy mají připomínat jeho hřívu a marihuana má pomáhat ke komunikaci s ním.

„Reggae je výhradně jamajské. Je to hudba, kterou jsme vytvořili a která prostoupila do všech koutů světa,“ okomentovala jamajská ministryně kultury Olivia Grange. Komise UNESCO dodala, že u reggae se nezměnila základní funkce této hudby jako prostředku, který spouští veřejnou diskusi, umožňuje motlitby k bohu a poskytuje očištění.

Komise zvažovala 40 žádostí o zařazení na seznam kulturního dědictví od soboty. Česku po zasedání na Mauriciu přibyl na seznamu modrotisk (žádalo společně s Německem, Slovenskem, Maďarskem a Rakouskem). Tiskařská technika se tak zapsala třeba vedle loutkářství nebo masopustu.