Ann Hodges se svým mužem, který si prohlíží meteorit

Ann Hodges se svým mužem, který si prohlíží meteorit Zdroj: Vintag

Ann a její lékař. Meteorit zanechal na jejím boku gigantickou modřinu
Meteorit z roku 1954 na výstavě v alabamském muzeu
Manželé Hodgesovi
Armáda rekonstruuje dráhu meteoritu
Ann stojí na místě, kudy meteorit proletěl stropem
6
Fotogalerie

Ann Hodgesová: Jediná žena, kterou prokazatelně uhodil meteorit. Srážku přežila, štěstí jí to ale nepřineslo

V průběhu dějin nebylo mnoho lidí, které uhodil meteorit. Důkaz o takovém setkání existuje jen u jednoho případu. Stalo se to v roce 1954. Ann Hodgesová si zrovna užívala odpolední siestu u sebe doma v Alabamě, když kámen o velikosti fotbalového míče proletěl stropem, zlikvidoval rádio a přistál na ženině boku. Vyvázla jen s gigantickou modřinou. Ale v době studené války vyvolal meteorit velké pozdvižení.

Než přistál meteorit v Annině obýváku, lidé z okolí prý viděli zářivě rudé světlo na obloze nebo ohnivou kouli s hnědým kouřem okolo. Když kámen přistál, byl ještě teplý na dotek. Státní geolog dostal za úkol objekt prozkoumat a potvrdil, že se jedná o meteorit. Ne všichni si tím však byli zcela jistí. V Americe vypukla za studené války panika z útoku Sovětů.

Do domu manželů Hodgesových se začali tlačit sousedé, aby se podívali na zhmožděnou Ann. Její muž Eugene musel lidi vystrnadit a Ann byla pro jistotu převezena do nemocnice. Jak vládla v USA paranoia studené války, policie nechala pro jistotu armádu, aby kámen prozkoumala. I armáda potvrdila, že se jedná o vesmírné těleso.

Meteorit příčinou smrti?

Veřejnost rozhodla, že kámen by si měla nechat Ann. I ta s tím souhlasila, věřila, že jí ho seslal bůh. Nemyslela si to však domácí manželů. Zaplatila si právníka. Byla přesvědčená, že jelikož meteorit spadl na její pozemek, patří jí. A z právního hlediska měla pravdu. Domácí Birdie Guy nakonec svolila vzdát se meteoritu výměnou za 500 dolarů. Manželé souhlasili, protože si mysleli, že jim hornina vynese velké peníze.

Už o dva roky později však pár meteorit daroval do místního muzea, kde je dodnes vystaven a nese Annino jméno. V roce 1964, deset let po pádu vesmírného tělesa, se Ann nervově zhroutila a s manželem se od sebe odloučili. Osm let na to Ann zemřela v pouhých 52 letech na selhání ledvin. Její manžel Eugene to přičítal právě meteoritu. Podle současného ředitele muzea, kde se kámen nachází, Ann zničila náhlá pozornost, které se jí dostávalo.