Pátý den na hudebním festivalu Sziget

Pátý den na hudebním festivalu Sziget Zdroj: Rockstar Photographers

Pátý den na hudebním festivalu Sziget
Pátý den na hudebním festivalu Sziget
Pátý den na hudebním festivalu Sziget
Pátý den na hudebním festivalu Sziget
Pátý den na hudebním festivalu Sziget
100
Fotogalerie

Půl milionu návštěvníků, 2000 toalet a rozpočet hodně přes půl miliardy. To je právě probíhající festival Sziget

Budapešťskému festivalu Sziget patří sedmé místo v žebříčku největších festivalů světa. Není tedy divu, že se celá akce pohybuje v rozměrech, jaké jsou v Česku nevídané. Zjistili jsme pro vás, s jak velkým rozpočtem každoročně organizátoři operují, kolik lidí najednou se může na ostrově Hajogyari pohybovat i třeba kolik je na Szigetu sprch a záchodů.

Pokud jde jen o koncerty, těch letos Sziget hostí přesně 573. Když k nim připočteme divadelní, taneční či akrobatická vystoupení, vystoupá počet programových bodů až daleko nad tisícovku.

To vše se odehrává na budapešťském ostrově Hajogyári o rozloze 108 hektarů. Podle organizátorů je maximální kapacita areálu pro účely festivalu 100 tisíc diváků, letos se navíc očekává překonání dva roky starého rekordu návštěvnosti, na ostrově se podle dosavadních odhadů během týdne prostřídá více než 500 tisíc „szigeťanů“. 100 tisíc lidí na ostrově naráz z něj zároveň dělá páté nejlidnatější maďarské město.

Minimální bezpečnostní opatření

Takto početné platící publikum samozřejmě dovoluje organizátorům nešetřit a z rostoucího evropského festivalového trhu posbírat to nejlepší zboží. Jen na honoráře pro hlavní hvězdy letos Sziget přidal 3 miliony eur do rozpočtu navíc. Celkový budget festivalu pak dělá 25 milionů eur, tedy v přepočtu téměř 650 milionů korun.

Přesto byste na Szigetu marně hledali extra přísná bezpečnostní opatření. Fanoušci musí projít jenom kontrolou zavazadel a totožnosti u vchodu, za branami areálu byste už ale nenašli ani jednoho policistu či uniformovanou ochranku. Organizátoři pak rádi připomínají, že na celém ostrově není jediná zbraň.

2000 toalet

Co se týká zázemí, o přípravu programu se stará 6 tisíc technických pracovníků Szigetu. Dále je na ostrově zhruba 400 zdravotníků, kteří o nemocné či zraněné návštěvníky pečují ve zvláštním centru. Více než polovina fanoušků pak pochází ze zahraničí, nejpočetnější jsou na letošním ročníku Britové. Tradičně také přijíždí spousty Holanďanů nebo třeba tisíc Ukrajinců a několik stovek Čechů. Celkově jsou na Ostrově svobody lidé z více než 100 zemí z celého světa.

Pro ty je pak na ostrově připravených 500 volně použitelných sprch, ve kterých hraje hudba. K dispozici jsou dva tisíce toalet, z nichž o jedné se říká, že se za jejími dveřmi skrývá tajná party. A na závěr jedna ekologická zajímavost: letos je na festivalu v pohybu jen 100 tisíc plastových brček (v minulých letech byly až dva miliony), která fanoušci dostávají pouze na požádání.