Írán - ilustrační foto

Írán - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Blízkovýchodní bizár: Íránský generál obvinil Izrael, že mu krade sníh a mraky

Brigádní generál Gholám Rezá Džalalí řekl v Teheránu na konferenci věnující se zemědělství a klimatologii, že íránské změny klimatu ovlivnila nepřátelská politika Izraele. A že Izrael ukradl Íránu mraky i sníh. 

„Cizí vměšování zřejmě v klimatických změnách Íránu hrálo svou roli. Společné týmy z Izraele a jednoho z našich sousedních států způsobily, že sněhové mraky, které se měly dostat do Íránu, se sem dostaly již plané. Ba co víc, čelili jsme také případům krádeže mraků,“ uvedl brigádní generál.

Džalalí později uvedl, že podle nedávného průzkumu všechny hornaté oblasti vyšší než 2190 metrů nad mořem od Afghánistánu až po Středomoří jsou pokryté sněhem, kromě hor v Íránu. Toto počasí mají podle generála na svědomí dva státy – Izrael a ještě jedna sousední země, již nejmenoval.

Slova íránského generála však záhy popřelo samo vedení Íránského hydrometeorologického ústavu, jehož ředitel Ahad Vazife označil nařčení Izraele za nesmyslná. „Generál má pravděpodobně k dispozici dokumenty, o jejichž úrovni nejsem přesvědčen. Pokud však jde o dosavadní poznatky v meteorologii, pak mohu říci, že nelze, aby země ukradla sníh nebo mraky,“ uvedl Vazife pro britský deník Daily Telegraph, který o podivném íránském nařčení informoval.

V Íránu se stále lyžuje

Kromě toho, že brigádní generál obvinil Izrael zcela bezdůvodně, zdá se, že ani nezná poměry ve vlastní zemi. Britský Daily Telegraph totiž zjistil, že například Velká Británie, respektive některé její cestovní kanceláře, jež se zaměřují na zprostředkovávání lyžování v „exotických“ destinacích, mají ve své nabídce Írán stále zařazený. Ba co víc, že je o něj zájem. Ze dvou hlavních íránských středisek hlásili britští turisté excelentní sněhové podmínky a výborné lyžování. Nedostatkem sněhu tedy v Íránu nijak netrpí.

Jakkoliv nesmyslná a bizarní jsou obvinění generála, je samozřejmě pravda, že v nejlepších světových lyžařských střediscích ubývá sněhu. Ovšem rozhodně ne proto, že by jej snad někdo kradl, ale vlivem klimatických změn, které jsou rok od roku (například v Alpách) citelněji znát.