Mexičtí fanoušci umějí být pořádně vidět a slyšet. Tady na stadionu v Rusku při zápase Mexiko-Německo

Mexičtí fanoušci umějí být pořádně vidět a slyšet. Tady na stadionu v Rusku při zápase Mexiko-Německo Zdroj: Profimedia

Neuvěřitelné: Fotbaloví fanoušci Mexika a Peru vyvolali svým nadšením zemětřesení

Fotbalový šampionát dostává do varu miliony lidí po celém světě, dvojnásob to pak platí u horkokrevných národů Střední a Jižní Ameriky. Kdyby tu zprávu nevydala agentura Reuters a ČTK, bylo by zatěžko jí uvěřit. Je to ale pravda. Fanoušci Mexika a Peru, kteří fandili svým týmům na právě probíhajícím mistrovství světa, způsobili dle seismologických záznamů lehké otřesy Země.

V peruánské metropoli Limě a jejím nedalekém okolí zachytily přístroje otřesy v sobotu přesně v té chvíli, kdy rozhodčí v utkání mistrovství světa mezi Peru a Dánskem ve 13 000 kilometrů vzdáleném Rusku odpískal ve prospěch Jihoameričanů penaltu. Mexičané zase slavili úspěch svého týmu, který na MS nečekaně porazil favorizované Němce.

V pětatřicáté minutě zápasu, v níž dal Hirving Lozano vítězný gól, zaznamenal mexický Institut geologických a atmosférických výzkumů otřesy na dvou místech v metropoli Mexico city.

Excentričtí Mexičané skákali radostí, tančili, volali a vyhazovali do vzduchu svá tradiční sombrera. Mezitím se v seismografech začaly objevovat hodnoty, které naznačovaly mírné zemětřesení.

Prezidentské zemětřesení

Hlavní vzruch patrně pocházel z prostranství pod slavnou sochou anděla nezávislosti, kde fotbalovým hrdinům pravidelně fandí tisíce nadšenců v sombrerech. Kromě nich možná trochu z povinnosti fandil i favorit blížících se prezidentských voleb Andres Manuel Lopez Obrador, který měl právě během zápasu volební mítink. Po senzační výhře burcoval příznivce slovy „Tak, jako dnes zvítězil tým, začne vyhrávat i Mexiko.“

Místo o prezidentovi se mluvilo na sociálních sítích víc o brankáři Guillermu Ochoovi, který měl na vítězství Mexika lví podíl. Fanoušci vytvořili spoustu fotokoláží s Ochoou jako novým prezidentem, kromě toho se pobavili i na účet amerického prezidenta Trumpa. V narážce na jeho plán postavit protiimigrační zeď na hranici USA s Mexikem se šířily obrázky Ochoy stojícího před bránou s nápisem „Hey! We already have the wall! (hej, my už zeď máme!).“

Reálné zemětřesení proběhlo v Mexiku naposledy v minulém roce. Otřesy v oblasti města Puebla tehdy dolehly až do hlavního města, celkově měly na svědomí téměř čtyři sta životů.

Fotbal je po dlouhá léta nejpopulárnější mexický sport, na světových šampionátech ale zatím zdejší národní tým nikdy nezískal medaili. Zda k tomu mají Mexičané po skalpu favoritů z Německa nakročeno, se uvidí v dalších zápasech.

Otřesy v Peru

Něco podobného se odehrálo také v peruánské Limě. „Otřesy byly způsobené radostí hopsajících fanoušků, kteří chtěli, aby padl gól,“ uvedl na Twitteru Seismologický ústav v Chile. Záchvěvy byly údajně zachyceny jen několik málo sekund poté, co jeden z peruánských hráčů Christian Cueva přestřelil bránu, a jihoameričtí fotbalisté tak o gól prohráli.

Podle seismologů to není nijak neobvyklý jev – lidské skákání ve větším počtu může přístroje, které jsou schopny rozpoznat i velmi jemné otřesy, opravdu rozpohybovat. Odborníci tomuto jevu říkají „umělé“ zemětřesení.