Už v době, kdy Howells disk s klíči vyhodil, měly jeho bitcoiny cenu několika milionů dolarů. On o tom ale nevěděl.

Už v době, kdy Howells disk s klíči vyhodil, měly jeho bitcoiny cenu několika milionů dolarů. On o tom ale nevěděl. Zdroj: profimedia.cz

Před lety vyhodil disk s bitcoiny. Dnes leží na skládce a má hodnotu 2,5 miliardy korun

Společně se strmě rostoucí cenou bitcoinu vycházejí na povrch i smutné příběhy těch, kteří o digitální měnu omylem navždy přišli. Nejznámějším z nich je osobní tragédie Jamese Howellse. Britský technologický expert si v roce 2009 natěžil na obyčejném notebooku 7 500 bitcoinů. Dnes již jen těžko představitelné množství kryptoměny ale omylem vyhodil a to je nyní pohřbeno několik metrů pod povrchem skládky v anglickém Walesu.

Paradoxní je, že už v době, kdy Howells disk s klíči vyhodil, měly jeho bitcoiny cenu několika milionů dolarů. On o tom ale nevěděl. Starý notebook rozebral poté, co na něj vylil limonádu, a jeho části prodal na internetu. Jen disk si odložil do stolu. Na bitcoiny i jejich hodnotu zapomněl. Ve víru rodinných povinností a stěhování se pak domníval, že má již vše ze starého disku zálohované. A bitcoiny tak skončily v koši.

„Pak jsem začal slýchat historky o chlapovi z Norska, co nakoupil hodně levně a vydělal na tom velké peníze, tak jsem překontroloval cenu a došlo mi, co jsem udělal. Nemohl jsem s tím nic moc dělat. Manažer skládky mi tehdy vysvětlil, že i věci, co byly přivezeny před pár měsíci, jsou už metr a půl pod zemí,“ uvedl Howells na konci roku 2013 pro BBC.

Od té doby cena jeho bitcoinů ještě rapidně vzrostla. V době psaní tohoto článku (cena nejznámější kryptoměny se rychle mění) má jeho digitální poklad cenu 2,52 miliard korun. Howells proto zcela logicky změnil názor. A chce zdánlivě bláznivé hledání zrealizovat.

„Při kopání na moderní skládce čelíte množství ekologických problémů, jako je únik nebezpečných plynů nebo i možnost vzniku požáru. Je to zkrátka velký, nákladný a riskantní projekt,“ přiznal Howells v nedávném rozhovoru pro deník Independent. I při velké investici by se ale tento podnik mohl v případě úspěchu mnohonásobně vyplatit.

Je třeba dodat, že bitcoinový poklad mohl být daleko větší. Howellsova přítelkyně si ale tehdy stěžovala na to, že notebook je při dobývání kryptoměny příliš hlasitý a ruší ji. Brit tak proto nakonec těžení bitcoinů nechal. K tomu, zda je pár stále spolu, se Howells bohužel nikde nevyjádřil.

Té vadilo, jak je naplno pracující notebook hlasitý, a přemluvila přítele k tomu, aby toho nechal.