Zemřel nejstarší muž planety: Polák Kristal se dožil 113 let

Zemřel nejstarší muž planety: Polák Kristal se dožil 113 let Zdroj: Profimedia

Ve věku 113 let zemřel nejstarší muž planety: Polák žijící v Izraeli zažil hrůzy holocaustu i první válku

Jisrael Kristal, přeživší nacistického holocaustu, který byl prohlášen zápisem do Guinnessovy knihy rekordů za nejstaršího muže na světě, zemřel včera odpoledne. Zbýval mu měsíc do 114. narozenin. 

„Jsme si jisti, že zemřel s klidným srdcem a s vědomím, že bude pohřbený v zaslíbené zemi. Většina lidí, které znal, neměla stejné štěstí jako on a nemohla být pohřbena v Izraeli,“ uvedla v prohlášení po smrti Kristala jeho rodina. Naráží na to, že Kristal je na tom podobně, jako miliony jeho souvěrců, kteří zažili nacistické vyhlazování a místem posledního odpočinku se pro ně stali nacistické vyhlazovací tábory. 

Podobně jako mnoho dalších přeživších holocaustu, i Kristal má za sebou pozoruhodný příběh, v němž se zračí moderní dějiny nejen židovského národa. Jisrael Kristal se narodil v roce 1903 ve vesnici jménem Źarnów, která se nachází v centrální části Polska. V roce 1795 si ji v rámci dělení Polska anektovalo rakouské císařství, později se stala součástí Kongresovky, kterou v roce 1815 vytvořil ruský car Alexandr I. Źarnów se tak spolu s dalšími polskými vojvodstvími spojil s carským Ruskem, Kongresovka byla totiž se svým sousedem spojena personální unií a hlavní slovo měl tedy v částečně obnoveném Polsku alespoň formálně ruský car. 

 Kristal se ze Źarnówa přestěhoval ve svých 17 letech, aby pak v Lodži založil rodinu. Oženil se a narodily se mu dvě děti a až do roku 1940 se svou rodinou provozoval vyhlášenou cukrárnu. Ve 40. roce byl on a jeho rodina deportováni, majetek byl zabaven a všichni Kristalovi skončili v koncentračním táboře Osvětim. Jeho manželka a dvě děti zemřely zanedlouho v plynových komorách sousedního vyhlazovacího tábora Osvětim – Březinka. 

Jisrael Kristal patřil k Židům, kteří o svých zážitcích z nacistického věznění mluvili jen velmi neradi. Přesto před dvěma lety poskytl izraelskému deníku Haaretz rozhovor, kde se alespoň lakonicky vyjádřil ke svým životním zážitkům. Proč na rozdíl od mnohých o holocaustu mlčel zdůvodnil slovy „Víte, jeden den v koncentráku by vydal na dvě knihy.“ Vyprávění o životě mu celé šoa jen připomíná, a tak se rozhodl o něm mlčet. „Svět je nyní horší, než býval,“ řekl mimo jiné Jisrael v rozhovoru. „Všechno je dovolené, profese, které dříve existovaly, zanikají. Všechno nahrazují technologie,“ uvedl pro Haaretz. 

V lednu loňského roku byl Kristal prohlášen za nejstaršího muže planety, když v Haifě, kam se v roce 1950 přestěhoval, dosáhl úctyhodného věku 112 let. Byl neustále vitální, hovořil a chodil, obstarával si sám věci běžné potřeby.