Ledovec je starý 10 tisíc let

Ledovec je starý 10 tisíc let Zdroj: Reuters

Ledovec je starý 10 tisíc let
Ledovec je starý 10 tisíc let
Ledovec je vidět na míle daleko
Ledovec je vidět na míle daleko
Ledovec je vidět na míle daleko
5
Fotogalerie

Do Kanady připlul obří, tisíce let starý ledovec, z malé vesnice se stalo turistické centrum

„Život zde, na kanadském východním pobřeží ve vesnici jménem Ferryland je pro tamních 500 obyvatel úplně jednoduchý. Pracují, spí, jedí... Všechno je normální. Až do chvíle, kdy na pobřeží této miniaturní vesnice připluje ledovec starý 10 tisíc let.“

Těmito slovy začíná text o neuvěřitelném přírodním úkazu na vědecké sekci webu Business Insider. Ledovci, který připlul minulý týden ke kanadskému pobřeží, se opravdu diví doslova celý svět. Články o něm vyšly již ve všech prestižních vědeckých časopisech i tiskových agenturách (například v Reuters nebo třeba ve španělské EFE).

K Ferrylandu připlouvají při jarním tání ledovce každý rok. Nikdy však ledovec nebyl tak obrovský jako nyní. Podle francouzské AFP, která se také tomuto tématu věnovala, může za extrémní velikost ledovce, který se „utrhl“ v Grónsku, globální oteplování. Ledovec se stal ihned turistickou atrakcí a s neobvyklým obrem se začalo fotit nejen místních pět stovek obyvatel, ale také turisté, kteří se o ledovci dozvěděli a chtěli jej vidět na vlastní oči. Newfoundlandský Ferryland se tak stal rázem terčem zájmu a počet turistů tam předčil veškerá očekávání.