Nejstarší vzkaz v lahvi putoval 108 let

Nejstarší vzkaz v lahvi putoval 108 let Zdroj: Marine Biological Association

Vzkaz v láhvi plul rekordních 108 let. Nálezkyně dostala slíbený šilink

Guinnessova kniha rekordů má nový přírůstek. Přes sto osm let putoval vzkaz v láhvi od britského vědce vhozený do Severního moře u Plymouthu až k překvapené německé nálezkyni, která jej objevila na Fríských ostrovech.

Biolog George Parker Bidder studoval mořské proudy a celkem do vodního živlu naházel přes tisíc lahví. Tuto konkrétní láhev vypustil 30. listopadu 1906 se vzkazem, aby ho nálezce kontaktoval. A přislíbil za to odměnu jeden šilink, což tehdy byla vcelku rozumná sumička.

O sto osm let, čtyři měsíce a 18 dní později láhev našla penzionovaná pošťačka Marianne Winklerová, která byla s manželem na dovolené na ostrově Amrun u německého Severního fríského moře. Přečetli si instrukce, jak mají se vzkazem naložit, a poslali jej do Marine Biological Association v anglickém Plymouthu.

Pohlednice od biologa George Parkera Biddera, který zkoumal mořské proudy Pohlednice od biologa George Parkera Biddera, který zkoumal mořské proudy|Marine Biological Association

Vědec se už odpovědi nedočkal, ale instituce, již léta vedl, se jeho čestného dluhu ujala a německé důchodkyni historický šilink poslala. Musela ho ale napřed koupit z eBay. A také se snaží najít způsob, jak ji odměnit více. Zatím musí Marianne Winklerové stačit, že je zapsaná v Guinnessově knize rekordů jako nálezkyně nejstaršího vzkazu v láhvi, který byl kdy objeven.