Inky

Inky Zdroj: National Aquarium of New Zealand

Hawke´s Bay na Severním ostrově
Nedovřená nádrž zřejmě ponoukla Inkyho k útěku
Tuto vzdálenost zřejmě Inky přeplazil
Odpadní roura
4
Fotogalerie

Hledá se Inky: Chobotnice utekla z akvária do moře

Inky, novozélandská chobotnice, provedl únik, na který by byli pyšní nejlepší kouzelníci oboru. Personál akvária ve městě Napier věří, že nebyl ukraden, ale jeho pověstná zvědavost ho přivedla až na svobodu.

Podle manažera National Aquarium Roba Yarrella byl Inky vždycky zvědavý a všetečný. Patrně promptně využil příležitosti, když našel svou nádrž špatně zavřenou. Přeplazil se zřejmě přes podlahu (nějakých pět metrů) a našel odtokovou rouru, kterou se soukal 50 metrů, až se dostal na svobodu – do zátoky Hawke’s Bay na východní straně Severního ostrova. Pokud by tato teorie nebyla správná, druhá tvrdí, že se nasoukal do roury na vrcholu své nádrže, kudy se také mohl dostat do odtoku.

Zaměstnanci akvária prý byli ze ztráty Inkyho docela zdrceni. Chobotnice velikosti ragbyového míče prý do instituce přišla před lety, kdy ji přinesl rybář: „Byl hrozně přátelský, zvědavý a populární. Máme další chobotnici, Blotchyho, ale není to taková osobnost jako Inky,“ dodal Yarrell.

Chobotnice nemají kosti, takže jsou schopné se protáhnout neuvěřitelně malými otvory. Tvrdí se o nich, že jsou extrémně inteligentní a dokážou také používat nástroje. Na internetu lze najít video, jak si chobotnice otvírá sklenici, do níž je uzavřena. Tady nabízíme chobotnicovou videovariaci na téma „velbloud uchem jehly“: