Umělá inteligence brzy může nahradit psychopaty v manažerských pozicích.

Umělá inteligence brzy může nahradit psychopaty v manažerských pozicích. Zdroj: ČTK/AP/David Ramos

Roboti brzy nahradí nejen dělníky, ale i manažery

Roboti budou schopni do pěti až deseti let vykonávat manažerské práce lépe než lidé. Předpověděla to Accenture Strategy, strategická divize globální poradenské společnosti Accenture. Na sílící schopnost komputerizace a automatizace nahrazovat v masovém měřítku lidi v posledních letech poukázaly i další studie a významní autoři a ekonomové.

Průzkum Accenture mezi firemními manažery zjistil, že více než 80 procent z nich tráví podstatnou část dne plánováním a koordinací, 65 procent řeší různé standardní problémy a úkoly, 52 procent monitoruje výkon podřízených a podává o tom zprávy, 45 procent analyzuje a sdílí informace. Firma se v průzkumu tázala 1700 manažerů v 17 odvětvích.

Ředitel Accenture Strategy Bob Thomas přitom odhadl, že za pět až deset let budou "inteligentní" stroje schopny vykonávat mnohé z těchto úkolů efektivněji než lidé. "Vstupujeme do odlišného typu technologické éry," řekl. V ní budou hrát roboti v pracovních činnostech mnohem větší roli než dosud a rozhodně se nebudou omezovat na manuální práci. 

Řada manažerů se už také robotizace obává. Nejvíce to platí o odvětvích elektroniky a vyspělých technologií, kde toto riziko pociťuje 50 procent manažerů. Následuje bankovnictví, letecká doprava a maloobchod, uvádějí údaje z průzkumu.

Jiné studie zase ukazují, že mezi manažery, ale i politiky a vůbec řídícími pracovníky je nadměrné procento psychopatů. Takové poruchy by u robotů měly nastávat jen ve filmech.

Roboti už dělají řadu věcí lépe než lidé, jde ale zatím hlavně o manuální úkoly ve skladech nebo v zemědělství. "Pokročilí roboti získávají lepší smysly a obratnost, což jim umožňuje vykonávat širší rozsah prací," uvedli autoři studie Oxfordské univerzity z roku 2013, která jako jedna z prvních odhadovala budoucí vývoj zaměstnanosti s ohledem na všeobecnou komputerizaci. Během dvou desetiletí by roboti mohli převzít téměř polovinu pracovních míst, která nyní existují v americké ekonomice, odhadla oxfordská studie.

Thomas uvádí, že "některé typy pracovních míst zaniknou, vytvoří se ale jiná". V posledních letech se ale stále více expertů domnívá, že informační technologie by se mohly stát první novou technologií v historii, která zlikviduje podstatně více míst, než jich vytvoří. Autoři jako Martin Ford proto navrhují vyrovnat neblahé sociální dopady tohoto trendu zavedením základního příjmu v podobě pevné renty pro všechny; technologický expert Jaron Lanier zase navrhuje přiznávat vlastnická práva na všechny informace na síti a oceňovat dosud bezplatně získávaná data, jimiž lidé na sítě přispívají.

Oxfordská studie uvádí, že "v ohrožení je většina pracovních míst v dopravě a logistice spolu s velkým množstvím kancelářských a administrativních prací, stejně jako místa ve výrobní sféře". Hrozba se ale vznáší také nad překvapivě vysokým počtem míst ve službách. Také britská centrální banka Bank of England odhaduje, že automatizace může ohrozit v USA až 80 milionů míst.

“Technologie možná povedou k hlubším změnám pracovních míst a mezd než kdy dříve," řekl podle MarketWatch hlavní ekonom Bank of England Andrew Haldane. "Zánik a tvorba míst mohou být hlubší a rychlejší než dosud."