Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

První mezihvězdná předpověď počasí. Připravte se na vichřici o síle 8700 km za hodinu

Astronomové poprvé zjistili, jaké počasí je na planetě mimo solární systém. A není zrovna příjemné. Na planetě HD 189733b vanou větry rychlostí až 8700 km za hodinu. Zprávu první zveřejnil server gizmodo.com.

Rychlost větru změřil tým astronomů z University of Warwick poté, co se planeta na své oběžné dráze dostala mezi svoji hvězdu a Zemi. Z pozorování vyplynulo, že větry zde vanou až 20x rychleji než ten nejrychlejší vítr zaznamenaný na Zemi.

Jak však změříte vítr na planetě, která je milióny kilometrů vzdálená? Astronomové využili tzv. Dopplerova jevu: zvuk je tím silnější, čím blíž je k pozorovateli jeho zdroj. Typickým příkladem je siréna projíždějící sanitky. O světle zase platí, že pokud se objekt přibližuje, jeho spektrum se posunuje víc do modré barvy, v případě vzdalování do červené.

Astronomové měřili světelné vlny planety, která „plula“ kolem své mateřské hvězdy. Spektrum vypadalo modře, když planeta rotovala směrem k teleskopu, a červeně, když planeta rotovala od teleskopu. Podle této změny a po odečtení známé rotace planety vypočítali astronomové rychlost větru na povrchu planety.

„Jsme šťastni, že jsme našli cestu, jak zmapovat počasí na vzdálených planetách,“ říká Peter Wheatley, jeden z autorů studie. „Metodu budeme rozvíjet. Pak budeme schopni číst počasí i menších planet a do většího detailu. Cílem je vytvořit obraz o počasí vzdálených planet ve stejném detailu, jako to děláme s planetou Zemí.“