Pitva roční lvice v Zoo Odense

Pitva roční lvice v Zoo Odense Zdroj: ČTK/AP/Ole Frederiksen

Pitva roční lvice v Zoo Odense
Pitva roční lvice v Zoo Odense
Pitva roční lvice v Zoo Odense
Pitva roční lvice v Zoo Odense
Pitva roční lvice v Zoo Odense
7
Fotogalerie

Dánská zoo uspořádala veřejnou pitvu roční lvice

Zoologická zahrada v dánském městě Odense dnes uspořádala veřejnou pitvu rok staré lvice. Stovky návštěvníků včetně mnoha dětí přihlížely, jak dvojice biologů šelmu postupně rozřezávala a odhalovala její vnitřní orgány. Ošetřovatelé dánské zoo jsou přesvědčeni, že tímto způsobem přispívají ke vzdělávání. Akce ale vyvolala protesty ochránců zvířat.

Jak uvádí v reportáži z Odense britský Daily Mail, „děti zalapaly po dechu a zacpávaly si nosy, když patolog vytáhl z těla střeva“. Právě množství dětí v hledišti zaznamenala především zahraniční média. Bylo to dáno tím, že zoo úmyslně naplánovala pitvu na dánské podzimní prázdniny. Další tisíce diváků seděli u počítačů, protože zoo pitvu přenášela v přímém přenosu po internetu.

Lvice v zoo v Odense byla utracena už před devíti měsíci. Zvíře bylo od té doby uchováváno v mrazáku.  Lvi v zajetí jsou považováni za dospělé, když jim je osm až devět měsíců, uvedl ošetřovatel Michael Wallberg Sörensen. Zvíře prý bylo utraceno, aby se vyhnulo příbuzenskému křížení.

Zoologická zahrada údajně loni krátce poté, co se lvice narodila, kontaktovala ostatní evropské zoo s tím, jestli by tam samici nemohli poslat. Žádná zoo ale zájem neprojevila, proto se rozhodli lvici uspat. "Věřte mi, že jde o poslední možnost. Vždy raději zvíře posíláme do jiné evropské zoo," řekl Sörensen.

V minulém roce vyvolalo vlnu rozhořčení po celém světě rozhodnutí zoologické zahrady v Kodani veřejně pitvat utracenou zdravou dvouletou žirafu Mariuse a následně předhodit její maso lvům.

Podobné pitvy prý zoo pořádá jednou či dvakrát ročně a figurují i na oficiálním programu. Z facebookových stránek zoo v Odense je patrné, že mnozí Dánové s pitvou souhlasili a byli také přesvědčeni, že děti jejím sledováním nijak neutrpí. To můžete ostatně posoudit sami ve fotogalerii.