Drew Iwanicki, jeden z účastníků experimentu

Drew Iwanicki, jeden z účastníků experimentu Zdroj: Facebook

NASA zaplatila skupině lidí 438 000 korun za to, že 70 dní leželi v posteli

Vzali byste si 438 000 korun za to, že budete 70 dní ležet v posteli? Ale musíte v ní skutečně ležet v horizontální poloze včetně času, ve kterém "chodíte" na záchod.

Minulý rok tuto nabídku zveřejnila NASA a přihlásilo se jí 25 000 dobrovolníků, ze kterých se do posledního kola dostalo 50. Hlavním cílem experimentu bylo zjistit, nakolik se oslabí kosti a svaly, pokud subjekty pouze leží. Tato informace se bude NASA hodit například při misi na Mars.

A nevěřili byste jak tvrdá řehole je vydržet 70 dní téměř bez hnutí v posteli. Například Drew Iwanicki, jeden z účastníků experimentu, se podobně jako ostatní subjekty nesměl posadit, ani když za ním přišla jeho přítelkyně nebo jiné návštěvy Musel také dodržovat přísnou dietu, aby měl po celý čas experimentu váhu 90 kg.

"Striktní byl i spací režim. V posteli jste si paradoxně nikdy nemohli dát šlofíka, museli jste být vzhůru od 6 ráno do 10 večer, jinak byste narušili průběh experimentu. Jediný čas kdy jsem se mohl na posteli posadit, bylo když přinesli jídlo. Přežil jsem hlavně díky knihám a svému počítači, " okomentoval experiment Iwanicki na internetové stránce Reddit.