Grafik Zdeněk Netopil u známky se sirem Wintonem

Grafik Zdeněk Netopil u známky se sirem Wintonem Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Sir Nicolas Winton je na poštovní známce. Bude mít také nádraží?

Známku vydanou k poctě sira Nicholase Wintona, který zachránil před smrtí v koncentračních táborech stovky dětí, představila dnes Česká pošta. Příležitostnou známku s názvem Pocta siru Nicholasovi navrhl malíř a grafik Zdeněk Netopil a vyšla v počtu 750.000 kusů.

Sérii pamětních známek k poctě neobyčejně statečného muže, který zemřel ve svých 106 letech letos počátkem července, vydá příští rok také jeho vlast.

Na české známce je portrét sira Nicholase v levém rohu, za ním stojí zachráněné děti v podobě, kdy je odvážel z válkou sužované země. První aršíky známek si dnes na Hlavní poště v Jindřišské ulici koupily i některé z někdejších zachráněných dětí. Šestice se jich podepsala na zvětšený model známky, který bude vystaven v Poštovním muzeu.

Sir Nicolas Winton na známkáchSir Nicolas Winton na známkách|ČTK/Vondrouš Roman

Byla mezi nimi Milena Grenfell-Bainesová, která se jako jedna z mála dětí brzy po příjezdu do Británie setkala aspoň s jedním ze svých rodičů. "Dostali jsme se do rodiny, která žila poblíž Manchesteru a která svoji vlastní dceru poslala k babičce, aby pro nás měla místo. Žili v malém domečku jen se dvěma ložnicemi," řekla dnes ČTK. U náhradních rodičů žila rok, pak za ní přijela matka, které se podařilo zachránit.

"Život sira Nicholase mě hodně inspiruje, loni jsem se s ním potkala na Pražském hradě, kde dostal nejvyšší české ocenění, Řád bílého lva. Byl to krásný zážitek. Nejvíce dojemné bylo, když sir Nicholas poděkoval všem, kteří mu pomáhali. Tak moc byl skromný," řekla dnes velvyslankyně Velké Británie v ČR Jan Thompsonová.

Na sira Nicholase dnes vzpomněl také režisér Matěj Mináč, který se Wintonovi a jeho příběhu věnuje dlouhodobě. Winton byl za své činy několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké státní vyznamenání Řád Tomáše Garrigua Masaryka, loni dostal od prezidenta Zemana Řád bílého lva. Winton byl také navržen na Nobelovu cenu za mír. V Praze na Hlavním nádraží, odkud odjížděly jím organizované vlaky, stojí Wintonův pomník. Po jeho smrti vznikla iniciativa přejmenovat nádraží po něm.