Klement Gottwald

Klement Gottwald Zdroj: profimedia.cz

Nejzápornější postavou českých dějin je podle ankety Gottwald. Nelíbí se ani Havel a Zeman

Český rozhlas zjišťuje, jaký mají Češi vztah k hrdinství, koho považují za hrdinu a koho naopak za nejzápornější postavu našich dějin. V poslední části ankety zatím vítězí komunistický diktátor Klement Gottwald. Do první desítky se dostali také čtyři polistopadoví politici. Informoval o tom web rozhlas.cz.

Prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda označilo jako nejzápornější postavu českých dějin až 36,4 procenta hlasujících. Anketu na webu Hrdina.cz vyplnilo k 12. červnu 2015 celkem 5227 respondentů.

Překvapením je ale druhé místo Václava Havla, bojovníka proti komunismu a polistopadového prezidenta, který je naopak v cizině nejváženějším českým politikem posledních desetiletí. Havla považuje za zápornou postavu přes 10 procent hlasujících.

Na třetím místě je s 8,4 procenty současný prezident Miloš Zeman, jeho předchůdce Václav Klaus je zatím pátý, ale pro něj hlasovalo v případě „záporné postavy“ jen 3,2 procenta lidí. Na osmém místě se ocitl exministr financí Miroslav Kalousek, který dokonce předstihl posledního komunistického prezidenta Gustáva Husáka.

Gottwald byl vůdcem nechvalně známého komunistického převratu v únoru 1948 a za podpory sovětského vedení v Moskvě pak i strůjcem brutálních politických čistek, při kterých byly u nás zavražděny stovky lidí a uvězněny tisíce dalších občanů.