Mobil

Mobil Zdroj: Profimedia.cz

Víc než třetina Čechů si nechrání mobil heslem ani antivirem

Více než třetina českých uživatelů nechrání svůj chytrý telefon heslem ani antivirovým programem. U tabletů je to pak polovina Čechů. Vyplývá to z průzkumu antivirové firmy Kaspersky Lab.

Téměř polovina českých uživatelů nemá žádné, nebo jen velmi malé znalosti o škodlivých programech pro mobilní zařízení. V tom Češi zaostávají za světem, kde se podíl neznalých pohybuje kolem 28 procent.

Na mobilech a tabletech přitom lidé uchovávají stále více osobních dat. Například 18 procent nechráněných chytrých telefonů s nejrozšířenějším operačním systémem Android obsahuje přesně to, po čem kybernetičtí zločinci prahnou, tedy PIN kódy platebních karet, hesla do internetového bankovnictví a další finanční data.

Téměř čtvrtina zařízení uchovává hesla k účtům na sociálních sítích, osobním a pracovním e-mailům, privátním sítím a další údaje. Téměř polovina nechráněných mobilů obsahuje osobní e-maily, pětina pracovní maily a desetina data, která uživatelé nechtějí, aby někdo viděl. 

Uživatelé Androidu narážejí na online hrozby častěji než uživatelé zařízení s Windows. Ti totiž často vnímají možná rizika více a chrání své přístroje v devíti z deseti případů. Během období 12 měsíců čelilo u Androidů škodlivým aplikacím 41 procent uživatelů chytrých telefonů a 36 procent uživatelů tabletů.