Papež František při cestě na Filipíny | Ilustrační foto

Papež František při cestě na Filipíny | Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dívka téměř rozplakala papeže otázkou: “Proč Bůh dovolí, aby trpělo tolik dětí?“ Odpověď neznal

Protože Filipínci patří mezi nejvěrnější katolíky na světě, neobešla se cesta papeže Františka do této asijské země (ukončil ji v pondělí dopoledne) bez mnoha emotivních okamžiků. Jeden z nich se odehrál na katolické univerzitě svatého Tomáše v Manile v neděli. Dvanáctiletá Glyzelle Palomar popsala Svatému otci, jak jsou mladí lidé žijící na ulici vystaveny drogám, násilí a nucené prostituci a pak se zeptala: "Proč Bůh dopouští, aby se něco takového dělo dokonce i nevinným dětem?“

 

Papeže otázka velmi zasáhla a bylo na něm vidět velké dojetí. Pak odpověděl: “Glyzelle, na tvoji otázku není žádná odpověď. Když nás ale tato otázka rozpláče, jsme schopni pravého soucitu a porozumění k lidem, kteří trpí. Svět zapomněl jaké to je plakat ze srdce. Pláč očišťuje naše srdce. Pokud se neumíte rozplakat nad osudem trpících a chudých, nejste dobrými křesťany.” Setkání popsal filipínský web philstar.com.

Glyzelle Palomar byla na akci s papežem se svým kamarádem Junem Churou (14). Obě děti vyrostly na ulici, ale teď jim pomáhá jedna křesťanská charita. Dívka se poté, co položila otázku papežovi, rozplakala. František ji pak vzal pevně do náruče a pevně ji po dobu několika sekund držel.

Papež na setkání s mladými lidmi, na kterém bylo kolem 30 tisíc lidí, dále hovořil o nutnosti přijímat a dávat lásku a také o daleko větší potřebě rovnosti pro ženy.