Adolf Hitler

Adolf Hitler Zdroj: Profimedia.cz

V Německu otevřou kopii Hitlerova bunkru. V něm diktátor trávil své poslední týdny

Jedno z nejznámějších sídel nacistického diktátora Adolfa Hitlera za druhé světové války, takzvaný Vůdcův bunkr (Führerbunker), bude alespoň pro turisty částečně obnoveno. Kopie nebude v Berlíně, ale v německém Oberhausenu, nedaleko Duisburgu. Informoval o tom web thelocal.de.

V bunkru spáchal Hitler a jeho milenka a pak manželka Eva Braunová 30. dubna 1945 sebevraždu. Po skončení druhé světové války existovalo několik pokusů bunkr zničit, avšak nikdy nebyl zlikvidován úplně. Dnes je na jeho někdejším místě v Berlíně parkoviště a místo připomíná pouze pamětní deska.

Pět místností Hitlerova bunkru bude v létě otevřeno pro turisty v Oberhausenu. Bude to přesná kopie. Představen má být jeden z jeho pokojů, kancelář jeho sekretářky, místnost s vysílačkami či ordinace jeho osobního lékaře.

„Chceme, aby část bunkru sloužila pro turisty i školy, aby každý viděl, jak to bylo doopravdy,“ vysvětluje Irgo Mersmann, ředitel muzea. Tomu mají odpovídat i různé drobné předměty či dokonce teplota a vlhkost vzduchu, které mají být stejné jako za dob druhé světové války.

Muzeum v Oberhausenu už kdysi představilo skrýš Usámy bin Ládina, mnoho rekvizit z filmů Jamese Bonda i věci patřící kubánskému vůdci Fidelu Castorovi.

„Rozhodně ale nechceme, aby se z bunkru stalo místo pro pomýlené lidi, kteří vidí Hitlera jako hrdinu a vyrazili by k nám na jakousi pouť. Vše bude uděláno tak, že uvidí místo, kde se skrýval diktátor a zločinec,“ odráží námitky na možné zneužití místa historik Mersmann.

Cena za návštěvu muzea má být i s bunkrem kolem 15 euro.