Katharina Gamlemshaug Anderson

Katharina Gamlemshaug Anderson Zdroj: Archív

Devatenáctiletá dívka je druhým nejbohatším člověkem Norska. Má majetek v hodnotě 15 miliard korun

Průmyslník Kjell Inge Røkke je nejbohatším člověkem Norska za rok 2013. Má majetek v hodnotě necelých 40 miliard korun, pokud to přepočteme na české koruny. Na druhém místě skončila Katharina Gamlemshaug Anderson, které je ale pouhých 19 let. Její majetek činí necelých 15 miliard. Informoval o tom web thelocal.no.

Katharina je dcerou tabákového magnáta a finančního investora Johana Henrika Andersona, který v roce 2007 přepsal část svého obrovského bohatství na své dvě dcery. Anderson proslul i tím, že v roce 2009 se velmi nelichotivě vyjádřil o Billu Gatesovi, nejbohatším muži planety. Ten vyzval norské boháče, aby dávali více peněz na charitu a do nadací. Anderson mu tehdy vzkázal: „Pane Gatesi, při vší úctě, nevíte o tom ani hovno.“ Norové, i ti, kteří mají hodně peněz, totiž naopak na charitu a pomoc cizině přispívají daleko více, než ostatní národy.

Další zajímavostí na seznamu nejbohatších lidí Norska je fakt, že ho zveřejňuje vláda a to podle zaplacených daní, které jsou v této skandinávské zemi velmi vysoké. Největší daně loni zaplatil podnikatel v energetice Einar Aas (43) z Grimstadu a to v přepočtu na naše koruny kolem 960 milionů.