Rozhovor

Rozhovor Zdroj: Profimedia

Myšlenky mají sex, a proto se dnes máme lépe

Česká pobočka nadnárodní studentské organizace Students for Liberty pořádala minulý týden v pražském klubu Krásný ztráty přednášku s poutavým názvem „Když myšlenky souloží“.

Přednáška byla postavena na myšlence, kterou prezentuje britský ekonom a evoluční biolog Matt Ridley – kulturní evoluce lidstva je podobná biologické evoluci. Sexuální rozmnožování ve sféře biologických druhů umožňuje, že potomci dědí část genetické výbavy po otci a část po matce.

Podobně je to s myšlenkami. Když lidé spolu komunikují, a předávají si myšlenky, vznikají díky inspiraci nové nápady.

Díky tomu zažívá lidstvo od průmyslové revoluce nebývalý růst životní úrovně.

Například dnes musíme pracovat jednu sekundu, abychom si mohli hodinu svítit a číst si v noci knížku. Před padesáti lety bychom na jednu hodinu svícení museli pracovat asi osm sekund. Před dvě stě lety lidé museli pracovat šest hodin, aby si mohli dovolit svíčku na hodinu světla.

Všechny nové nápady, které vedly k tomu, jak si pořídit světlo levněji, byly výsledkem lidské komunikace a inspirace, při které se rodí nápady. Jinými slovy, myšlenky mají sex a plodí nové myšlenky. Díky všem těmto nápadům si můžeme pořizovat více věcí a služeb, které nám zkvalitňují život.

Lidé jsou dnes velmi propojení. Ani tak jednoduchou věc, jako je obyčejná tužka, si dnes nedokáže nikdo vyrobit sám. Někdo umí těžit dřevo, jiný umí vyrobit pilu, na ni ale potřebuje kov, který umí vyrobit zas někdo jiný. Žádný jednotlivec nemá tolik znalostí, aby vyrobil obyčejnou tužku.

Lidé se specializují, a díky tomu vyrábíme věci velmi levně. Kolik by asi musela stát tužka, nebo sako, kdyby si tyto věci musel každý vyrobit svépomocí? Asi by tyto věci ani nikdo sám vyrobit nedokázal.

Myšlenky prostě mají sex a díky tomu jsme na tom všichni lépe.