Pohovor

Pohovor Zdroj: Profimedia.cz

5 vět, které neříkejte na přijímacím pohovoru

Radami, jak se chovat při důležitých příležitostech, se již dlouho hemží všemožné webové stránky. Zpravodajský server BBC však nyní zveřejnil ten „zaručeně nejlepší“. Přečtěte si, za které věty by vás do zaměstnání snů rozhodně nepřijali.

Server BBC například uvádí, že jediná příležitost, kdy tolerujeme při podání rukou pot, je přátelské podání ruky po odehraném (třeba fotbalovém) zápase. Bohužel, tato rada patří zrovna do kategorie, s níž těžko můžeme při zvýšené nervozitě, nepohodě nebo stresu něco udělat.

Co se týče nonverbální i verbální komunikace, však není nijak těžké vyvarovat se alespoň několika základních chyb. Byť se vám mohou zdát triviální, několik odborníků, převážně z vedoucích pozic velkých britských korporací, považují právě tyto „maličkosti“ za klíč k úspěchu.

Já nevím…

Výkonný ředitel James Caan firmy Hamilton Bradshaw Group nabádá, abychom nepoužívali slova dvě věty: „Já nevím“ a „Nemám rád společnost, v níž právě pracuji“.

V prvním případě se totiž ukazuje naše schopnost (či neschopnost) připravit se na otázky, které jsme mohli očekávat. Typicky jsou to otázky ohledně společnosti, v níž se ucházíme o místo, našeho současného pracoviště nebo CV. Odpověď „nevím“ je pro tento druh otázek klasickým zabijákem.

Co se týče nelibosti současné pracovní pozice, problém spočívá především v tom, že se rozhovor stočí do negativní roviny – najednou se nabízí otázka, co se vám nelíbí, proč se vám to nelíbí – a možného nového zaměstnavatele pak logicky napadá, zda není nelibost spíše otázkou vaší neschopnosti.

Leklá ryba

Na svém LinkedIn profilu vytvořil další výkonný ředitel Bernard Marr seznam šesti rad, jak se nemá podávat ruka. Jako nejčastější prohřešek pak uvádí již zmiňované zpocené ruce. Tento problém však vychází z lidské přirozenosti, a tak je i lehce omluvitelný. Větší komplikace však nastane, pokud se vám podaří tzv. „leklá ryba“ (anglicky limp fish) nebo pokud se neobtěžujete navázat oční kontakt s člověkem, s nímž si potřásáte. Rada je jednoduchá – naučte se správně podávat ruku.

Jsem líný!

Závěrečné rady se týkají odpovědí, které zřejmě často slýchal spoluzakladatel společnosti Main Street Janome. Scott Case má zkušenost, že odpověď na otázku pro uchazeče, kteří setrvávají dlouho na své pozici, jsou často až příliš upřímné a do jisté míry odzbrojující. Mezi ně patří odpovědi „Jsem líný“, „Jsem příliš zaneprázdněný, abych se ještě v něčem zlepšoval a posouval dál“ a „Ještě na to není správný čas“.

Takto tedy ne – na otázky typu „Proč se neposouváte dál?“ si tedy raději vymyslete lepší odpověď.